Češi šetří, ceny energií klesají. Nepůjde to tak navždy, hodnotí expert

Česká republika zaznamenala v loňském roce pokles čisté spotřeby elektřiny o přibližně 4 % na 57,8 terawatthodin, což je nejméně za posledních 14 let. Tento trend není ojedinělý, ale projevuje se napříč všemi kategoriemi odběratelů, včetně domácností a průmyslu. Lukáš Kaňok vysvětluje, že klesající spotřeba je reakcí na ekonomické a geopolitické události, jako byl krach skupiny Bohemia Energy a válečný konflikt na Ukrajině, které vedly k výraznému zdražení energií.

"Vidíme, že spotřeba elektřiny a plynu nám klesá už od konce roku 2021. Spoustu lidí to dovedlo k tomu, že opravdu začali hledat úspory všude tam, kde to šlo," říká Kaňok. Tento trend se projevil i v průmyslu, který je významným spotřebitelem energie, nejen v České republice, ale i v Evropě. Například německý průmysl vykazuje pokles spotřeby, což není považováno za dobré znamení.

[chooze:article;value:541482]

​Snižující se spotřeba elektřiny a plynu je doprovázena i poklesem výroby elektřiny, což má přímý dopad na energetický trh. Kaňok upozorňuje, že i přes současné zklidnění situace a postupný pokles cen energií bychom měli být připraveni na to, že ceny elektřiny nebudou klesat věčně. "Už se ale začíná mluvit o tom, a je to i vidět na některých tříletých cenících, které ukazují největší dodavatelé, že musíme počítat s tím, že elektřina nebude klesat věčně," připomněl Kaňok.

V kontextu energetické soběstačnosti České republiky je situace složitější. Ačkoliv ČR je schopna pokrýt vlastní spotřebu elektřiny, plyn je stále dovážen a vyžaduje si větší pozornost. "Pokud by se stalo z nějakého důvodu to, že bychom museli být celá soběstační, tak u elektřiny to zvládneme. U plynu samozřejmě ne, protože plyn dovážíme a nemáme ho," vysvětlil Kaňok.

Závěrem Kaňok uvedl, že pokud se neobjeví žádné dramatické geopolitické události, můžeme v letošním roce očekávat mírný pokles průměrné ceny elektřiny. "Já očekávám, že pokud se nestane nic dramatického, tak elektřina v průběhu letošního roku bude mírně klesat," uzavírá Kaňok s tím, že pro letošní rok očekává snížení ceny na 3 500 až 3 600 korun za megawatthodinu.​

Tématu se věnovala i reportáž TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.