Policie řeší domobrance na demonstraci. Organizátoři se k nim neznají

Policie se zajímá o účast členů takzvané Národní domobrany na pondělní demonstraci zemědělských odborů a některých zemědělců na Malostranském náměstí. Domobranci, kteří se protestů účastnili na straně pořadatelů, podle ní mohli spáchat přestupek.

"Věc řešíme, máme podezření na přestupkové jednání zadokumentováno a budeme ho oznamovat," sdělil TN.cz mluvčí pražské policie Jan Daněk. Konkrétně má jít o porušení § 44c zákona o ozbrojených silách (zákon č. 219/1999 Sb.)

Tento paragraf řeší nošení uniforem. "Fyzická osoba, která není vojákem v činné službě, se dopustí přestupku tím, že úmyslně na místě veřejnosti přístupném nosí neoprávněně vojenský stejnokroj, nebo takové součásti vojenského stejnokroje, které jsou s úplným vojenským stejnokrojem zaměnitelné," píše se v něm. Tomu, kdo toto ustanovení poruší, přitom hrozí třítisícová pokuta.

[chooze:article;value:542616]

Redakce TN.cz v souvislosti s touto skutečností oslovila Národní domobranu, stejně jako tři hlavní organizátory, šéfa Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy Bohumíra Dufka, exprezidenta Agrární komory a zemědělského podnikatele Zdeňka Jandejska a starostu obce Kozojídky Otakara Březinu s žádostí o komentář a případné vysvětlení okolností přítomnosti domobranců na demonstraci.

"Nemělo se mnou nic společného. Na tom náměstí byla spousta lidí a další mluvčí, tak se budete muset zeptat jich," distancoval se od domobranců odborový předák Dufek s tím, že na něm byla logistika, tedy zařízení stanů, podia a dalšího zázemí.

To starosta Březina už byl sdílnější. "Pokud vím, tak s nimi byl v kontaktu jeden z pořadatelů, pan Sedláček. Fungovali tam jako pořádková služba," prohlásil. "Myslím si, že nedošlo ke zneužití uniforem, protože jsou to většinou veteráni. Ale jde jen o můj soukromý názor. Nejsem odborník," dodal.

Učitel Bronislav Sedláček se ale k věci příliš vyjadřovat nechtěl. "Nebylo by lepší, kdybych se domluvil s šéfem domobrany, že by se vám nějakým způsobem ozval?" nabídl ale.

[chooze:article;value:542663]

Národní domobraně šéfuje lékař a bývalý voják Marek Obrtel. Ten se proslavil mimo jiné tím, že v roce 2014 označil NATO za zločineckou organizaci a vrátil svá vyznamenání získaná za působení v zahraničních misích.

Celková situace kolem domobraneckých skupin je komplikovaná. V roce 2018 ve své výroční zprávě za předchozí rok před nimi varovala i BIS a jejich zákaz zvažovala i tehdejší vláda. Nakonec ale můžou fungovat dál. Problematické je například právě nošení vojenského oblečení u jejich členů. Zákon ale jasně neuvádí, co je ještě považováno za uniformu, a co ne. Důležité je posouzení míry zaměnitelnosti.

[chooze:article;value:542684]

A tak zatímco za prosté maskáče nikdo pokutu nejspíš nedostane, u stejnokrojů vybavených hodností, státní vlajkou a dalšími doplňky může být situace složitější. A problém může nastat i u bývalých vojáků.

Ti sice podle zákona o ozbrojených silách při slavnostních příležitostech mohou nosit vojenský stejnokroj, ale jen pokud to mají povoleno. Je navíc otázkou, jestli demonstrace patří mezi dostatečně slavnostní okamžiky.

Členové Národní domobrany ani Zdeněk Jandejsek na opakované žádosti o vyjádření nereagovali a své vyjádření do vydání článku neposkytli.

Na pražské magistrále se při protestech tvořily kolony traktorů v obou směrech:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.