Expremiér Nečas s dovoláním pohořel. Roční podmínka a peněžní trest platí

Expremiér Petr Nečas (ODS) v pondělí prohrál svůj soudní boj. Nejvyšší ​soud, k němuž se dovolal, potvrdil bývalému předsedovi vlády rozsudek odvolacího soudu. Za svou účast v kauze zneužití Vojenského zpravodajství platí roční podmíněný trest. Nečas také bude muset uhradit pokutu ve výši 100 tisíc korun. O rozsudku informovala Česká televize.

Nečas si rozsudek poprvé vyslechl loni v květnu. Tehdy trest dostal za křivé výpovědi u soudu ve prospěch své manželky Jany Nečasové, dříve Nagyové, v její soudní kauze. Proti rozhodnutí však expremiér podal dovolání k Nejvyššímu soudu.

[chooze:article;value:508982]

Kauza, ve které figuroval, se týkala vlivu, který měla Nagyová na jeho vládu v době, kdy byla ještě jeho milenkou. Hlavním bodem bylo zneužití tajných služeb, když Nagyová využila vojenské zpravodaje ke sledování tehdejší Nečasovy manželky.

Pro Nečase to je už druhý neúspěch u soudu. V prosinci jej Městský soud v Praze odsoudil v kauze politických trafik k trestu 2,5 roku vězení s podmíněným odkladem na 4 roky a také pokutu ve výši jednoho milionu korun. Prosincový rozsudek z něj udělal prvního bývalého premiéra, který byl pravomocně odsouzen v trestní kauze.

​Expremiér Nečas podle soudu křivě vypovídal. Dostal podmínku a pokutu (11/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.