Boj s davy turistů. Přehled destinací, kde letos zaplatíte speciální poplatek

Turistů je na některých místech až příliš a některé státy či samosprávy v atraktivních lokalitách se tomu brání výběrem zvláštních tax. V některých oblíbených destinacích to letos pro turisty bude novinka, jiné tento poplatek zvýší. 

Barcelona

Návštěvníci katalánské metropole si v tomto roce připlatí. Již od roku 2012 se v Barceloně platí regionální turistická daň i poplatek městu. Od letošního dubna se tento poplatek zvyšuje na 3,25 eura, což je necelých 83 korun. "Tamní radní oznámili, že získané prostředky použijí na financování městské infrastruktury včetně vylepšení silnic, autobusové dopravy a eskalátorů," informuje web Euronews.

[chooze:article;value:500344]

​Barcelona láká na mnoho památek včetně megalomanského chrámu Sagrada Família od proslulého Gaudího. Podle Sky News ale může být zajímavá i nedaleká Girona. Tu zatím mnoho turistů neobjevilo, natáčel se tam však populární seriál Hra o trůny.

Valencie

Další španělské město Valencie zavádí novou turistickou daň pro cestovatele přijíždějící do hotelů, hostelů, kempů i soukromých bytů. Za každý den pobytu budou muset uhradit dvě eura (přes 50 Kč). Poplatku se však nevyhnou ani ti, kteří do populární turistické destinace připlují lodí. Ti budou muset počítat s částkou 1,50 eura denně (necelých 40 Kč), uvádí britský Express

[chooze:article;value:440314]

​Obyvatelé Benátek jsou dlouhodobě nespokojení

Opravdu přelidněné jsou italské Benátky a není divu, že se tamní radnice rozhodla zakročit. Během letošního roku tam proto budou zkoušet vybírat u vstupu do města poplatek pět euro (zhruba 127 Kč). Zatím se opatření bude týkat hlavně víkendů a dalších vybraných dnů od dubna do poloviny července. I za tyto peníze však město s malebnými kanály, gondolami a řadou památek rozhodně stojí.

Prodraží i cesta na Bali

Poplatkům se nevyhnou ani zájemci o exotiku. Ti, kteří přicestují na Bali, musejí od 14. února uhradit jednorázově 8,80 euro (224 Kč) hned na mezinárodním letišti Ngurah Rai. Indonéské úřady tvrdí, že získané peníze využijí hlavně na ochranu životního prostředí a kultury Bali, připomíná BBC. Ostrov je součástí Korálového trojúhelníku s rozmanitými druhy mořských živočichů a zejména ryb či želv.

[chooze:article;value:535349]

​V Chorvatsku vše při starém

Chorvatsko zvýšilo turistickou daň v roce 2019 a od té doby se nic nezměnilo. Během letní sezóny návštěvníci populárních jadranských destinací zaplatí 1,33 eura za noc, tedy necelých 34 korun.

Chorvatsko je ve vážném ohrožení. Odborníci ukázali znepokojivou mapu (12/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.