Vážný zdravotní problém může zabít víc lidí než rakovina. Přivodili jsme si ho sami

"Zvýšená rezistence na antibiotika je velkým rizikem do budoucna. K antibiotikům rezistentních bakterií již existuje velké množství," uvedla v tiskové zprávě lékařka a zakladatelka organizace Loono Kateřina Šédová.

Velkým problémem je v Itálii, Řecku nebo Indii. "Nicméně i u nás se setkáváme s infekcemi, jejichž léčba je prostřednictvím antibiotik již obtížná nebo nemožná. Je proto nezbytné hledat způsoby, jak ochránit účinnost těchto léků," varovala Šédová. "Nadužívání antibiotik a nedodržování léčebných postupů. To má největší vliv na vzrůstající rezistenci bakterií," dodala.

[chooze:article;value:541512]

Dopady antibiotické rezistence mohou být vážné. Bakterie totiž mohou způsobovat vážné infekce vedoucí k vyšší úmrtnosti. Zároveň by léčba byla delší a dražší.

Problémy by ale způsobila i pro chirurgy. Antibiotika se totiž používají k prevenci a léčbě infekcí po zákrocích. Zároveň by vzrostla nakažlivost nemocí, což by mohlo způsobit častější epidemie.

Už nyní každoročně v Evropě zemře kvůli rezistenci 33 tisíc lidí. V Česku už více než kvůli autonehodám. Už v roce 2050 by ale každý rok mohlo zemřít 10 milionů lidí, tedy více než kvůli rakovině.

[chooze:article;value:541409]

Podle lékařů je nyní potřeba udělat několik preventivních kroků. Antibiotika by se měla předepisovat racionálně a mělo by se bránit jejich nadužívání. Upozorňují, že antibiotika fungují pouze na bakterie, neměly by se proto používat na nachlazení, chřipku či covid-19, tedy virová onemocnění.

Žádají také, aby se lidé o problému vzdělávali. Důležitá je podle nich i podpora výzkumů nových léčiv.

"Každou další pilulkou antibiotik, kterou užijeme zbytečně nebo špatně, riziko rezistence zvyšujeme, a ohrožujeme tak efektivní léčbu bakteriálních infekcí nejen pro sebe, ale také pro budoucí generace. Antibiotika nejsou samospásná a na některá onemocnění se více hodí jiná léčiva nebo léčebné postupy. Jestliže jsou užívána špatně, mohou nadělat více škody než užitku. Mohou například ovlivnit normální bakteriální prostředí v trávicím systému nebo vstřebávání vitamínů a minerálů v těle," doplnila Šédová.

Plíseň v bytě může způsobit zdravotní potíže. Podívejte se, jak jí můžete předejít (1/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.