Počasí zamávalo s naším biorytmem. Jarní únava udeřila dřív, než je obvyklé

"Teploty letošního února jsou výrazně nadprůměrné – až o 8 °C vyšší, než by v tomto období měly být. Navíc od čtvrtka se opět obnoví teplé jižní proudění, takže odpolední maxima budou atakovat 15 °C. Počasí připomíná spíše polovinu dubna – jarní únava se tak může projevit o poznání dříve, než bychom čekali," upozorňuje meteoroložka Dagmar Honsová.

"Na nárůst venkovních teplot reagujeme rozšířením povrchových kapilár v kůži. K naplnění periferních cév je zapotřebí velké množství krve, a nové červené krvinky se nestačí tak rychle tvořit. Jarní únavu tak zapříčiňuje nedostatečný přísun kyslíku ke tkáním," dodává meteoroložka.

[chooze:article;value:460685]

​A zapravdu jí dává též psycholožka Lenka Čadová. "Jaro začíná i v nás z toho psychofyziologického hlediska. Souvisí s tím i náš biorytmus. Když už kvetou sněženky, příroda nás po té dlouhé zimě s dlouhými večery zve ven," připomíná odbornice na lidskou duši.  

"S jarem ale souvisí i to, že jsme ospalejší a všechno nám déle trvá. My k tomu často přistupujeme negativně. Jako že se nám něco pokazilo. Měli bychom se však šetřit, a také zklidnit," dodává Čadová.

Jarní únava má vliv na vaše vlasy! Známá kadeřnice poradila, co s tím (4/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.