Výrobce elektra to přehnal s cenami. Od úřadu dostal rekordní pokutu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže potrestal společnost Electrolux pokutou ve výši 125 404 000 korun za dlouholeté protisoutěžní jednání. "Společnost se k porušení českého i unijního soutěžního práva přiznala a proti rozhodnutí úřadu nepodala rozklad. Rozhodnutí je již pravomocné," uvedl mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

K porušování pravidel dle ÚOHS docházelo nejméně od konce roku 2012 do podzimu 2021. Electrolux svým odběratelům určoval, za jaké nejnižší ceny mohou zboží prodávat zákazníkům. Pokud prodejce nastavil cenu pod určenou hranici, tak ho Electrolux vyzval k navýšení ceny, a to i pod hrozbou sankcí. Ty podle ÚOHS i reálně uplatňoval. 

"Jednání spočívající v určování cen pro další prodej, jinými slovy zákaz zlevnit zboží spotřebitelům pod stanovenou hranici, mělo dopad na velké množství českých domácností, které mohly v jeho důsledku nakupovat například lednice, pračky nebo vysavače značek ELECTROLUX, AEG a Zanussi za ceny vyšší, než kdyby mezi prodejci mohla probíhat volná cenová soutěž," vysvětlil mluvčí důvod pokuty.

Firma podle mluvčího s úřadem spolupracovala a ke všemu se přiznala. "Je třeba vyzdvihnout, že právě tato spolupráce umožnila rozkrýt komplexnější jednání a velmi výrazně urychlila celý průběh řízení," uvedl k případu místopředseda ÚOHS Kamil Nejezchleb, který vyšetřování vedl. "Jedná se o nejvyšší sankci za vertikální cenové dohody a současně nejvyšší, u níž proběhlo narovnání, a státu tedy nehrozí mnoho let soudních sporů," dodal.

[chooze:article;value:539931]

Rekordní výši pokuty ovlivnila především doba, během které docházelo k porušování pravidel. ​"Na výši uložené pokuty se projevila závažnost a doba trvání protisoutěžního jednání, z polehčujících okolností to pak bylo dobrovolné ukončení protisoutěžního jednání, nadstandardní spolupráce ze strany účastníka řízení a rozšíření a posílení soutěžního compliance programu, jakož i narovnání s úřadem," vysvětlil Švanda výši pokuty.

Dle ÚOHS podobné zakázané praktiky využívá nezanedbatelná část distributorů, dovozců a výrobců. "Nejedná se tedy o žádná bagatelní pochybení, ale o opakující se typové jednání, které pokrývá značnou část trhu a má reálné negativní dopady na peněženky českých spotřebitelů," upozornil mluvčí.

Společnost Electrolux rozhodnutí ÚOHS nebude zpochybňovat. "Česká pobočka společnosti Electrolux byla shledána odpovědnou v porušování antimonopolních pravidel v rámci České republiky. V této záležitosti společnost Electrolux plně spolupracovala s antimonopolním úřadem a nebude jeho rozhodnutí zpochybňovat, " uvedl ve vyjádření pro TN.cz ředitel společnosti pro Českou a Slovenskou republiku Jan Rožek.

Meta dostala rekordní pokutu. Posílala data Evropanů do USA (5/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.