Americký Senát schválil pomoc Ukrajině. Republikáni ji ale mohou zastavit

Jedni ho považují za jeden z nejdůležitějších zákonů v historii světové bezpečnosti, který by mohl přispět k vyřešení konfliktů na Ukrajině nebo v Izraeli. Druzí ho zatracují.

"Dnes jsme byli svědky jednoho z historicky nejvýznamnějších zákonů, které kdy prošly Senátem. Výrazně ovlivňuje nejen naši národní bezpečnost, nejen bezpečnost našich spojenců, ale celkovou bezpečnost západní demokracie," prohlásil lídr senátní většiny Chuck Schumer.

[chooze:article;value:541264]

"Už nikdy bychom neměli dávat peníze bez naděje na to, že se nám vrátí, nebo bez přidaných podmínek," reagoval bývalý prezident Donald Trump. 

Zákonodárci při projednávání pomoci přirovnali ruského diktátora Putina k Hitlerovi, takže není překvapením, že největší část balíčku bude směřována právě na podporu Ukrajiny. Více než 330 miliard dostane Izrael, ale humanitární podporu mohou očekávat i Palestinci v Gaze. A miliardy jsou vyčleněné i pro Tchaj-wan kvůli čínské agresivitě.

"Demokracie určitě zvítězí. Děkuji každému ze 70 senátorů, kteří hlasovali pro. Ukrajina si toho velmi váží. Byl to první krok, dalším je Sněmovna reprezentantů," avizoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

[chooze:article;value:541138]

A právě v dolní komoře Kongresu může zákon narazit, v Senátu se k návrhu přidalo i několik republikánů, kteří se většinou staví proti. Ve Sněmovně to tak ale dopadnout nemusí i proto, že někteří republikáni bedlivě naslouchají uchazeči o prezidentský post Donaldu Trumpovi.

Pomoc ze Spojených států si ale vysloužila kritiku i na půdě Evropské unie, šéf unijní diplomacie Borrell kritizoval kroky Bidenových demokratů. Pokud podle něj odsuzují vysoký počet obětí v Pásmu Gazy, neměli by nadále posílat peníze Izraeli.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.