Záchrana při jaderné válce. Jedna potravina by zachránila stamiliony životů

Jednou z potravin budoucnosti by mohla být mořská řasa. Zvláště pokud si budoucnost představujete jako postapokalyptickou pustinu, v níž dopad asteroidu, rozsáhlé vulkanické erupce, či jaderná válka, způsobily dlouhotrvající zimu. Tvrdí to alespoň mezinárodní tým vědců, který letos v lednu zveřejnil své objevy v časopise Earth's Future.

Řasy jsou podle těchto výzkumníků slibným kandidátem hlavně díky své schopnosti rychle růst. Vhodné podmínky by pro jejich pěstování měly být v případě globálního ochlazení až o devět stupňů Celsia především v teplých tropických mořích.

"Podle simulace by růst řasy Gracilaria tikvahiae měl během devíti až čtrnácti měsíců pokrýt asi 45 % celosvětové poptávky po potravinách (rozdělené mezi jídlo, krmení pro zvířata a biopaliva)," uvádí se ve studii.

[chooze:article;value:537540]

Jediným omezením by bylo to, jak rychle by lidé zvládli tyto farmy budovat. To je v silném protikladu se současnými způsoby produkce potravin. Ta by se při prudkém a rozsáhlém ochlazení propadla podle vědců až o 90 %. Výhodou řas je také to, že nekonkurují tradičnímu zemědělství, pokud jde o sladkou vodu, půdu nebo hnojiva. Za ideálních okolností by mohla tak řasa v kombinaci s některými doplňkovými zdroji pokrýt až 100 % lidské spotřeby.

Jak ale upozorňuje web livescience.com, řasy mají i své nevýhody, a to především v případě jaderné války. Obsahují totiž velké množství jódu, který by byl v takovém případě pravděpodobně silně radioaktivní a po konzumaci by se ukládal ve štítných žlázách lidí. I z tohoto důvodu by tak po jaderné katastrofě sloužily řasy pravděpodobně hlavně jako krmení pro zvířata a výrobu paliv.

[chooze:article;value:538885]

Farmy na mořské řasy sloužící právě k výrobě krmiv jsou poměrně populární už nyní. Například podle výzkumu amerických a novozélandských vědců navíc pomáhají rozšiřovat biodiverzitu a v jejich okolí tak přibývá ryb i dalších živočichů.

Někde ale farmy naopak vyvolávají protesty. Například v britském Cornwallu kvůli demonstracím nakonec chaluhové farmy nevyrostou. Podle BBC se tamní obyvatelé obávali, že farmy naruší rovnováhu v pobřežních vodách a ohrozí jejich příjmy z rybolovu.

Riziko jaderného konfliktu je největší od studené války. Přesto je ale nízké, říká analytik (11/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.