Ukrajině musíme nadále pomáhat, je to nutné, shodli se Biden a Scholz

Nejméně sedm lidí včetně tří dětí zemřelo při ruském útoku na Charkov. Ruské drony zasáhly sklad paliv, následný požár zničil 15 domů.

Mezitím se německý kancléř Olaf Scholz s prezidentem USA Joem Bidenem shodují na nutnosti další pomoci strádající Ukrajině. Pokud Spojené státy i Německo chtějí mír v Evropě, musejí prý táhnout za jeden provaz.

"Bez podpory Spojených států a bez podpory evropských států nebude mít Ukrajina šanci ubránit svou zemi," řekl německý kancléř. "Pokud nepodpoříme Ukrajinu, blíží se selhání Kongresu Spojených států trestuhodnému zanedbání. Je to nehorázné," zdůraznil prezident Biden.

[chooze:article;value:540713]

​Souhlas s další finanční pomocí Ukrajině v hodnotě přes bilión korun republikáni podmiňují zpřísněním imigrační politiky do USA. Jejich postoj média spojují s blížícími se prezidentskými volbami.

Ukrajině ale podle analýz bez pomoci brzy dojde munice. Že se ale nevzdává může naznačovat i odhodlanost, s jakou prezident Volodymyr Zelenskyj obměňuje velení armády. Po postu vrchního velitele přichází střídání i ve funkci náčelníka generálního štábu. 

"Dnes vrchní velitel Oleksandr Syrskyj určil i kandidáty na zástupce a já podepíšu odpovídající dekrety. Všichni chlapi jsou bojově zocelení, profesionální, každý jasně rozumí frontové linii a skutečným potřebám ukrajinských vojáků," sdělila ukrajinská hlava státu.

K další podpoře Ukrajiny v sobotu vyzval i generální tajemník Severoatlantické aliance (NATO) Jens Stoltenberg. Varoval, že bez ní by alianci čekal desítky let trvající konflikt s Ruskem.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.