Do Evropy míří čtyřdenní pracovní týden. Česko na něj ale není připraveno

Čtyři dny práce, tři dny volna. V Česku jde zatím o benefit jen u několika málo společností. Rozhodnutí je čistě na zaměstnavateli a zaměstnanci navíc musejí splnit řadu podmínek. "Benefit může být čerpán pouze za předpokladu, že dokáže zaměstnanec splnit nastavené výkonnostní cíle," říká obchodní ředitelka společnosti Citfin Dagmar Rottová.

"Zvýší se nároky na paměť, pozornost a všechno ostatní, co souvisí se soustředěním a výkonem," upozorňuje pak psycholog Jan Lašek.

[chooze:article;value:541176]

Pro řadu profesí je ale čtyřdenní pracovní týden jen těžko dosažitelný. Například stavební firmy by pro jeho zavedení potřebovaly mnohem víc zaměstnanců. A nejen ty. "V našem provozu by to úplně nešlo, máme otevřeno i v sobotu. Nebo najmout víc zaměstnanců, ekonomicky by se to ale nedalo," říká majitelka kavárny a pekárny.

V Česku si tak zatím oficiálně neumí nikdo nic podobného představit. Vláda neuvažuje ani o testování zkráceného pracovního týdne. Těžili by z něj prý hlavně zaměstnanci v kancelářích. "Čtyřdenní pracovní týden byl zařazen jako jeden z benefitů pro zaměstnance obchodu, dealingu a callcentra," potvrzuje větší vhodnost tohoto systému jen pro některá povolání i Rottová.

[chooze:article;value:540684]

"Vyžaduje to organizační změny uvnitř společností, co se týče produktivity práce či zavedení automatizace tak, aby výkon lidí zůstal stejný, ale mohli mít víc volna," upozorňuje odborník na problematiku trhu práce Jiří Halbrštát.

V Německu jsou ale o krok dál. Zkoušejí tam zavést čtyřdenní pracovní dobu všude a pro všechny. Zatím jen na dobrovolné bázi zaměstnavatelů. Pokud se ale systém osvědčí, mohl by se z toho stát standard. Zaměstnanci tam navíc dostávají i ve zkráceném pracovním týdnu 100 procent platu, zatímco v Česku některé firmy nabízejí zkrácený týden jako benefit výměnou za nižší mzdu.

[chooze:poll;value:cc761219738c0a7e5ea39c34eaee17271b33448e;layout:tn_nova]

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.