Nejhorší teprve přijde. Jsme na začátku, říká Prymula o chřipkové epidemii

Epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula tvrdí, že v současné době jsme teprve na začátku chřipkové epidemie. Podle jeho slov se vrcholu zatím neblíží ani zdaleka.

"Minulý týden jsme překročili hranici epidemiologického šíření," řekl TN.cz Roman Prymula. Prázdniny, které tento týden začaly pro část republiky a jejich poslední turnus končí 13. března, prý povedou spíše k utlumení šíření chřipkových onemocnění.

"Prázdniny by neměly vést k navýšení počtu nemocných, kontakt dětí bude naopak méně četný než během vyučování ve třídách," upřesnil. To, že budou děti na horách, ale podle jeho mínění nepovede ke zhoršení. "Spíš bude situace stagnovat, nebo dokonce nastane mírný propad počtu nemocných," uvedl dále bývalý ministr zdravotnictví.

[chooze:article;value:535252]

​"Epidemie bude pokračovat po návratu z prázdnin a kulminovat by mohla na konci února nebo na začátku března," uvedl dále Prymula.

Nemalý vliv na šíření chřipkových onemocnění může mít i počasí. Současné téměř jarní teploty podle předpovědi v polovině února opět klesnou k nule nebo do minusových hodnot.

"Vyšší mráz vede k tomu, že lidé jsou častěji ve vnitřních prostorách, kde se nemoci snadněji šíří, což také může ovlivnit šíření epidemie," sdělil dále Prymula.

[chooze:article;value:539667]

​Lidé by podle jeho slov stále neměli zapomínat na prevenci. Nejúčinnější ochranou je očkování, a to hlavně v případě chronicky nemocných pacientů či lidí nad 60 let, vhodné jsou také roušky nebo respirátory. 

Podle Státního zdravotního ústavu počet nemocných respiračními infekcemi v pátém kalendářním týdnu vzrostl o 54 procent, nejvíce pacientů bylo mezi dětmi. 

Místo covidu začíná dominovat chřipka, říká epidemiolog Roman Prymula (1/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.