O euro nejde. Vláda je poškozená, řízením to jen minimalizuje, říká politolog

Fialovu vládu čeká její první dohodovací řízení. "Byla jich spousta zejména v době, kdy si koaliční partneři šli ještě po krku. Dohodovací řízení bývala častým institutem," řekl TN.cz Valeš.

Využila jej například vláda Andreje Babiše (ANO) při sporech s KSČM, která kabinet podporovala ve Sněmovně, o navýšení rozpočtu pro armádu. "Odvykli jsme si, že se koaliční partneři škádlí," dodal politolog.

Je podle něj jasné, že nyní budou spory ve vládě častější. "Strany mají jiné elektoráty, jiné programy. Je celkem pochopitelné, že ke konfliktům dochází. Tady jde ale o něco trošku jiného. Jsme svědky toho, že jak se blíží volby, ať už evropské, krajské, ale na obzoru jsou už i poslanecké, strany, a to dnes zejména STAN, se snaží zviditelnit a vyzobat z vládnutí jen to dobré a to zlé přenechat koaličním partnerům," míní.

[chooze:article;value:539802]

"STAN rozjel kampaň za STAN. Možná před evropskými volbami, aby se zviditelnili, kdy téměř bezostyšně kopou do svých koaličních partnerů, ani ne tak z důvodů programových, protože tam aktuálně žádný programový problém, jako byl třeba u těch komunistů, není, ale aby se zviditelnili a sebe prezentovali jako tu nejčistší sílu, která byla přinucena ke špinavým kompromisům," sdělil.

To je podle něj problém. "Vláda už poškozená je, dohodovací řízení bude o tom, jak ztráty minimalizovat. Ale spíš to vypadá, že nastal boj uvnitř koalice a je otázka, jestli ho nějaké dohodovací řízení vyřeší," uvedl.

Zmocněnec, kterého jmenoval ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN), navíc nebude mít takové pravomoci jako případný vládní koordinátor.

[chooze:article;value:540438]

"Je to symbolický krok. To je smutná věc, která teď asi bude na denním pořádku. Aby ta funkce měla smysl, tak musí být vládou jmenovaný koordinátor, protože ten má koordinovat spolupráci mezi různými resorty vlády a ještě k tomu s mimovládními státními institucemi, jako je Česká národní banka. Takže musí mít silný mandát podpořený celou vládou. Protože on bude šikanovat úředníky na různých ministerstvech, když to trochu přeženu," vysvětlil Valeš.

Zahradník ale na svém postu bude podle Valeše podřízený jen jednomu ministrovi. "Je to jen signál: 'Pro nás je euro důležité, tak my si tam někoho jmenujeme.' Ale ten někdo nemá žádnou pravomoc a žádnou kompetenci," zdůraznil. "Je to s prominutím plivnutí do Šumavy," dodal.

Přijetí eura se tak tímto krokem nepřiblížilo. Česko totiž stále nesplňuje maastrichtská kritéria. "Tady ale vůbec o přijetí eura nejde. Tady jde stejně jako u Rakušanových výletů do krajů a u jeho videa jenom a pouze o to marketingově zviditelnit hnutí STAN a samotného Víta Rakušana a oddělit ho od vlády a zviditelnit ho na úkor ní. Myslím, že sám Rakušan ví, že jde z věcného hlediska o plácnutí do vody," doplnil politolog.

Reportáž o možném přijetí eura:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.