Muž v Olomouci uklízí po sprejerech. Stálo ho to už stovky tisíc korun

Josefu Kovářovi se nelíbí posprejované budovy a památky v Olomouci. Proto se rozhodl, že přemaluje znehodnocené Michalské schody a podchod, které spojují olomoucký hrad s parkem. Podchod, kterým se už pomalu lidé báli chodit, tak opět prokoukl.

"Chtěl jsem jenom vystoupit z davu od klávesnice od myši a ukázat, že když se mi to nelíbí, tak za povolení města Olomouce a za povolení památkářů, tak to můžu přemalovat," říká Josef Kovář.

[chooze:article;value:536778]

​Amatérský malíř má na sociálních sítích stovky podporovatelů a energii mu dodávají také kolemjdoucí. Nejde přitom o jeho první renovační projekt. Dobrovolnické práci už obětoval stovky hodin a stovky tisíc korun. Má přitom jediný cíl. "Aby ta trestná činnost bylo potírána a vymizela z ulic Olomouce, protože to dělá špatnou vizitku městu," tvrdí.

Už dříve po sprejerech opravil například fasádu, která vypadala nevábně. Nevzhledná sprejerská díla jsou vidět i na dalších zdech v centru města.

"V Olomouckém kraji jsme vloni registrovali 144 skutků sprejerství, tedy poškození cizí věci v druhém odstavci trestního zákoníku. Objasnit se nám podařilo 44 činů a zastíhat 52 osob," sdělil mluvčí policie Olomouckého kraje Libor Hejtman.

Škoda, kterou pachatelé vloni na Olomoucku napáchali, se vyšplhala na téměř 3 miliony korun.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.