Svět čelí obrovskému problému. Případů rakoviny přibývá příliš rychle

Na prudký nárůst případů rakoviny upozornila tento týden WHO. Zákeřná nemoc podle zdravotníků má každý rok více a více obětí. Jen předloni si děsivou diagnózu celosvětově vyslechlo přes 20 milionů lidí a 10 milionů na rakovinu zemřelo, píše portál Guardian.

Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), která podléhá WHO, zveřejnila odhad, podle kterého budou tato čísla každý rok vyšší a vyšší. Do roku 2050 vzroste počet případů o 75 procent oproti roku 2022, kdy se data sbírala. Nových pacientů s rakovinou tak má být přes 35 milionů.

IARC ve své prognóze rozlišuje mezi bohatou a chudou částí světa. Právě v chudších zemích budou nové případy rakoviny častější a jejich úmrtnost se má zdvojnásobit. Hlavními faktory, které za tímto trendem stojí, jsou konzumace alkoholu a tabákových výrobků, obezita, ale také stárnutí populace a obecný příbytek lidí.

[chooze:article;value:538749]

Nejčastějším typem zůstane podle předpokladů rakovina plic, která tvoří více než 12 procent všech nových případů rakoviny. Na druhém místě je rakovina prsu, u které má v roce 2050 přibýt 2,3 milionu nových pacientů. Dále pak jsou častými typy rakovina konečníku, prostaty a žaludku.

Podobně je na tom i žebříček úmrtnosti, kterému vévodí opět rakovina plic s odhadovanými téměř dvěma miliony obětí za rok 2050. Může za to především její rozšířenost v Asii, kde velká část populace kouří. Rakovina konečníku má v roce 2050 zabít 900 tisíc pacientů a rakovina jater 760 tisíc.

Eurokomisaři chtějí bojovat proti rakovině. Členské státy mají vyzvat k očkování:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.