Digitalizace státu opět nevyšla. Podání e-přihlášek odkládá, systém nefunguje

Žáci devátých tříd, kteří chtěli při prvním možném termínu podat přihlášku na střední školy, si budou muset počkat. Systém podávání elektronických přihlášek, který měl být spuštěn ve čtvrtek 1. února, totiž nefunguje. 

"Spuštění systému elektronického podávání přihlášek na střední školy (DiPSy) bylo odloženo," uvedlo ve čtvrtek ráno ministerstvo školství na svých stránkách. Na vině jsou podle ministerstva komplikace s nahráváním příloh.​

"Jakmile CERMAT problém vyřeší, bude systém znovu otestován z hlediska bezpečnosti," uvedlo dále ministerstvo. "Za vzniklé komplikace se omlouváme," uzavřelo s tím, že až systém začne fungovat, bude o tom informovat na všech svých komunikačních kanálech.

[chooze:article;value:530240]

Zájemci o studium na střední škole tak mají prozatím využít formu běžných papírových přihlášek. "I nadále platí, že je forma papírové přihlášky, jako byla v loňském roce, takže pro rodiče se nic nemění," řekla TN.cz mluvčí Cermatu Jana Patáková.

Kdy bude systém elektronických přihlášek znovu spuštěn, zatím není jasné. "Pan ředitel sice řekl, že v pátek, maximálně z pátka na sobotu, ale úplně bych se k tomu datu neupínala, protože v tom online světě není nic zúročitelné," dodala Patáková.

Navzdory posunutému datu, od kdy bude možné elektronickou přihlášku podat, se nejzazší termín neposune. V platnosti tak zůstává 20. únor. "Tím, že je možnost podání papírové přihlášky, tak zatím tato možnost nebude. Nepočítá se s tím, protože by to narušilo celý cyklus harmonogramu, který je momentálně připraven," vysvětlila Patáková.

Možnost podat přihlášku na střední školy elektronicky měla být přitom letos novinkou. Zástupci Cermatu avizovali, že systém bude spuštěn 1. února a podat si přihlášku bude možné po dobu následujících 20 dní. Tento týden v pondělí Cermat provedl zátěžový test, aby se zjistilo, zda systém funguje. S výsledky bylo ministerstvo spokojené. 

Ministr školství Mikuláš Bek v úterý objasnil, jak bude systém fungovat:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.