Situace v Rudém moři někteří dopravci zneužívají, říká ekonom

Problémy v Rudém moři zasáhly podle ekonoma BHS Štěpána Křečka asi 50 zemí: "V nových provozech pracujeme v systému 'just in time', tedy v systému, kdy nejsou příliš velké skladové zásoby a kdy se opravdu čeká na to, až přijde nová dodávka a ta se hnedka začne zpracovávat. V tomto smyslu to více zasahuje ty společnosti, které potřebují součástky k další výrobě, a jedná se tedy i o evropské společnosti."

Týká se to například výroby společnosti Volvo v Belgii, Tesla přerušila provoz ve svých linkách v Německu. Lodě, které přepravují zboží mezi Asií a Evropou, nyní často volí cestu kolem Afriky. "Jedná se zhruba o osminu světového obchodu po moři, která využívá Rudé moře. A ta délka přepravy se natahuje zhruba o deset dnů, což má pak samozřejmě nejenom dopad na platy námořníků, spotřebu pohodných hmot, ale i právě na zpožďování dodávek. No, a cena té přepravy se v tuto chvíli navýšila zhruba o 300 procent," Křeček.

[chooze:article;value:539113]

Nejvíce trpí ti, kdo si nepřipravili zásoby

Podle Křečka se i samotné přepravní společnosti snaží situace částečně využívat až zneužívat a přepravu zdražují více, než by si situace zasloužila. "Asi největším vítězem v celé té situace jsou pak letečtí přepravci. Po jejich službách se totiž zásadním způsobem zvýšila poptávka. Právě u těch firem, které potřebují rychle své součástky do výroby, tak tam pak se tu přepravuje letecky. A zde jsou ty ceny výrazně vyšší než u té lodní přepravy," dodal Křeček.

I v nedávné minulosti se objevily problémy s přepravou, ať už kvůli covidu, nebo kvůli incidentu, kdy byla kvůli zablokované lodi omezená doprava v Suezském průplavu. Jak Křeček upozornil, mnohé společnosti doufaly, že se nic takového opakovat nebude, a tak neinvestovaly do skladových zásob. Tyto firmy nyní čekají největší problémy.

[chooze:article;value:537018]

Dopad na inflaci

Aktuálně klesá inflace, pokud by se ale situace v Rudém moři protáhla, může to podle Křečka tento trend narušit. Nicméně dodává, že se dle něj nejedná o fatální situaci, kdy by bylo nutné už nyní měnit cenovou tvorbu jednotlivého zboží. "Možná některé zásoby dojdou, ale budou se průběžně doplňovat a ty trasy, byť budou delší, tak budou stále fungovat," míní Křeček.

Húsijští povstalci z Jemenu podporovaní Íránem zahájili útoky raketami či drony na lodě plující Rudým mořem poté, co Izrael spustil vojenskou operaci v Pásmu Gazy po teroristických útocích z loňského 7. října. Spojené státy a další země do Rudého moře vyslaly námořní síly, aby obchodní trasy chránily.

Na celý rozhovor se Štěpánem Křečkem se můžete podívat ve videu níže:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.