Strach kvůli digitalizaci. Studenti se bojí náporu na systém k přijímačkám

Už příští čtvrtek, tedy 1. února, si budou moci žáci devátých tříd poprvé podat tři přihlášky na střední školu místo dvou. K přihlášení bude nově dostupný elektronický systém. Panují ale obavy, že nebude fungovat dostatečně rychle a pružně. Na střední školy se letos podle odhadů ministerstva školství chystá zhruba 106 tisíc deváťáků.

Některé střední školy, které už do systému dostaly přístup, se potýkaly s problémy už v lednu. "První den ten systém vůbec nefungoval, nedalo se nic vyplňovat. Obávám se, že zase na konci hodně lidí přihlášky vyplňuje na poslední chvíli. Zase by tam mohl být velký přetlak," říká ředitel Střední pedagogické školy a Střední odborné školy služeb Mladá Boleslav Štefan Klíma. 

[chooze:article;value:537341]

​Ministerstvo školství rodičům a žákům proto doporučuje raději s podáním přihlášky příliš neotálet. "Určitě doporučujeme rodičům, aby to nenechávali na poslední chvíli, tedy na ty poslední hodiny 20. února, ale spíše to rozložili v čase," radí mluvčí resortu Tereza Fojtová. 

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti), který má digitalizaci státu na starosti, chce nejen po víkendových digitálních výpadcích, systém posílit. "V průběhu tohoto roku budeme posilovat i to jádro digitalizace, protože čím více lidí služby využívá, tím větší nápor na ty centrální systémy je," vysvětluje. 

Společnost Cermat plánuje podniknout veškeré kroky k tomu, aby se snížila pravděpodobnost, že ji potká stejný osud jako aplikaci eDoklady. "Pokud se do systému budou přihlašovat pouze rodiče uchazečů, věříme, že k žádnému problému nedojde. Velký zatěžkávací test je naplánován na pondělí," uvedla organizace v oficiálním prohlášení. Rodiče mohou případně využít i dosavadní způsob, a to papírovou přihlášku.  

Reportáž o problémech se sbírkou zákonů:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.