Rusové používají novou chemickou zbraň. Zabije do pěti minut, varují Ukrajinci

"Ruské jednotky opakovaně použily zakázanou chemickou munici proti našim obranným silám," upozorňuje ukrajinský Focus. Jen za loňský prosinec mělo jít o 81 prokázaných případů a za letošní leden o dalších 51 případů.

Má jít hlavně o granát označovaný jako RG-VO. "Ten při použití uvnitř objektu nebo zemljanky zabíjí už za pět minut," informuje poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Gerašenko na síti X.

[chooze:article;value:538504]

​Ozbrojeným silám Ukrajiny se podařilo získat zatím nepoužitý vzorek granátu RG-VO, jenž byl vyroben loni, což má údajně usvědčit Moskvu ze lži o respektování závazků vyplývajících z Úmluvy o zákazu chemických zbraní.

Granáty mají obsahovat toxickou chemickou sloučeninu známou jako chloracetofenon. Tu Ženevský protokol zakázal podle webu defence-blog.com už v roce 1925.

Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) ale Moskva používá také další chemické zbraně. "Ruská 810. námořní brigáda již 22. prosince přiznala, že záměrně používá chemické zbraně tím, že shazuje granáty K-51 z dronů na ukrajinské pozice poblíž Krynky v Chersonské oblasti," upozorňuje ISW.

Situace na Ukrajině překročila mez. Ruští vojáci se bouří, odmítají útočit (21/1/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.