Ochrana žen proti násilí v Senátu neprošla. Proti bylo těchto 28 mužů a žen

[chooze:gallery;value:34581]

Takzvaná Istanbulská úmluva vyvolává silné debaty již řadu let. Česká republika ji sice v roce 2016 podepsala, ale ani po osmi letech neratifikovala. Momentálně tak bude platit, že úmluva bude pro ČR závazná pouze ve věcech spadajících do pravomoci EU.

Odpůrci úmluvy argumentují tím, že Česko má své zákony proti násilí, které jsou prý dostatečné. Debata se ovšem často strhává k ideologickým rozporům. Kritikům vadí například pojem gender, který prý narušuje tradiční strukturu české rodiny. Například místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS) úmluvu označil za "ideologický text z pera progresivní levice". 

Právě ze senátorského klubu ODS a TOP 09 bylo při hlasování nejvíce odpůrců. Proti úmluvě hlasovalo celkem 15 senátorů z tohoto klubu, dalších sedm se zdrželo a čtyři v den hlasování vůbec nepřišli do práce. Mezi silnými kritiky je například Zdeněk Hraba, který byl sice zvolen v roce 2018 za STAN, ale je členem klubu ODS a TOP 09. 

​Právě v jeho argumentaci se opakovaně používá slovo gender, které je odpůrcům trnem v oku. "Úmluva ve velké míře operuje s termínem 'gender'. (...) Výskyt slova 'gender' je čtyřikrát vyšší než pojmu 'pohlaví', na který jsme všichni zvyklí a který znají i české zákony. Proč si navíc slovem 'gender' dále zaplevelovat náš právní řád?" vadí Hrabovi.

[chooze:article;value:538791]

​Úmluvu nepodpořila ani většina klubu KDU-ČSL. Z 12 senátorů byli pro jen dva, šest jich bylo proti, další se zdrželi nebo nebyli v práci. Proti byli také tři členové z klubu ANO a ČSSD, jeden senátor z klubu STAN a tři nezařazení senátoři: Pavel Fischer, Daniela Kovářová a Jana Zwyrtek Hamplová. 

Z celkem 28 odpůrců úmluvy bylo 23 mužů a pět žen. Šestnácti z těchto senátorů bude letos na podzim končit mandát.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.