Josef Fritzl míří na svobodu. Soud nařídil jeho propuštění z vězení

[chooze:gallery;value:31646]

​Na svobodu se po 15 letech dostane nejznámější rakouský únosce Josef Fritzl. O jeho osvobození na podmínku rozhodl ve čtvrtek Vyšší regionální soud ve Vídni, uvádí agentura APA. Podle práva tam totiž může každý vězeň odsouzený na doživotí požádat po 15 letech o podmínečné propuštění z vězení.

Propuštění z vězení pro 88letého Fritzla, který si před šesti lety nechal změnit jméno, jeho advokáti zdůvodnili především údajnou lítostí nad svým činem, kterou má Fritzl pociťovat. "Přemýšlí nad tím, co udělal, každý den a noc. Pociťuje svou přítomnost v cele velmi intenzivně a hluboce svého činu lituje," tvrdila podle APA Fritzlova advokátka Astrid Wagnerová.

Podle závěrů soudních znalců je navíc Fritzl nezpůsobilý trestu, zejména pro svou pokročilou demenci. Tříčlenný soudní senát proto shledal, že Fritzl už není pro veřejnost nebezpečný, a může tak být opět propuštěn na svobodu.

[chooze:article;value:537395]

Fritzl zatím vězení neopustí, rozhodnutí soudu totiž ještě není pravomocné. Bude však přesunut do věznice s volnějším režimem, než bude moci znovu vyjít na svobodu, připomněl portál Bild. Až znovu vyjde na svobodu, bude mít za sebou paradoxně kratší dobu ve vězení, než jakou strávila jeho dcera zavřená ve sklepě.

Fritzlův případ, zvaný někdy podle místa jeho bydliště kauza Amstetten, otřásl před 15 lety celým světem. V roce 2008 vyšlo najevo, že Fritzl 24 let věznil ve sklepě vybaveném sociálním zařízením svou vlastní dceru Elisabeth. Matce dívky nalhal, že Elisabeth utekla z domova, aby se přidala k náboženské sektě.

Elisabeth byla ve sklepě uvězněná od roku 1984. Fritzl jí tam pravidelně nosil jídlo a zároveň ji znásilňoval. Výsledkem bylo sedm dětí, z nichž čtyři žily ve sklepě s Elisabeth a jedno z nich následkem Fritzlova nezájmu i zemřelo.

Noční můra pro Elisabeth skončila v roce 2008, kdy se jí podařilo uprchnout. Fritzla hned poté zatkla rakouská policie a soud jej později toho roku poslal do vězení na doživotí za únos, znásilnění, incest, zotročování a zabití.

Oscar Pistorius byl po vraždě své přítelkyně podmínečně propuštěn na vězení:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.