Vondra: Čekal bych, že Rakušan bude řešit tragédii na fakultě, ne točit videa

Předseda STAN Vít Rakušan minulý týden odstartoval předvolební kampaň. Ve videu se opřel do vládní koalice a řekl, že "je čas přestat se zbytečnými kompromisy a začít dělat to, co je prostě správný". "Já to nepotřebuju oznamovat veřejnosti, že jsem doteď nic nedělal a teď budu dělat všechno správně. Logicky jsem si položil otázku, jestli to doteď dělali špatně," reagoval na Rakušana Vondra.

Rakušan ve videu zmínil i premiéra Petra Fialu (ODS), podle Vondry by se ale takové věci měly nejdříve řešit s koaličními partnery, nikoliv takto přes média. "Podivil jsem se tomu načasování, protože Vít Rakušan je ministr vnitra. Začátkem roku jsme ještě hodně diskutovali třeba o zásahu a té strašné tragédii, co se stala na Karlově univerzitě. Čekal bych plné nasazení tam, a ne natáčet taková videa," nelíbí se Vondrovi.

[chooze:article;value:538612]

​Europoslanec byl dlouho proti tomu, aby SPOLU šlo společně i do eurovoleb. "Měl jsem k tomu řadu argumentů a mnoho z nich stále platí. Ale jako demokrat jsem respektoval demokratické rozhodnutí. V tom, že jsem se v něm našel a neprásknul jsem do bot, mě přesvědčila ta data a průzkumy, se kterými ODS nyní hodně pracuje. My ty volby můžeme i vyhrát," míní.

Evropa je totiž podle něj silná v rozmanitosti, což právě SPOLU splňuje. "Názorově se ne na všem shodneme, máme tu rozdílné pohledy na některé věci, ale spojuje nás zkušenost. Myslím, že nás bude spojovat schopnost se na některých těch věcech domlouvat," podotkl Vondra.

[chooze:article;value:537578]

​V polovině dubna čeká ODS volební kongres, velké změny na místě předsedy Petra Fialy se v tuto chvíli neočekávají. "Kongres je před trojími volbami, které budou v letošním roce. Já si myslím, že nikdo nebude chtít jít do rizika, že by někoho zásadním způsobem nahrazoval. Může dojít nějakému doplnění, ale já bych nějaké zásadní změny teď před volbami nečekal," uzavřel europoslanec.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.