Úroda ovoce v Česku byla loni nejnižší za 6 let. Zvýší to ceny, varuje ekonom

Loni počasí ovocnáře pořádně zaměstnalo. Nejprve se snažili uchránit květy před mrazy a pak zase stromy před suchem. To se samozřejmě podepsalo také na úrodě. "Bylo o něco horší počasí, které nepřálo zejména peckovinám. Měli jsme velice nízkou úrodu meruněk, která nám vlastně zmrzla na konci dubna. A potom jsme sklidili zhruba jenom polovinu například višní nebo švestek," hodnotí loňský rok předseda Ovocnářská unie ČR Martin Ludvík.

Třeba ovocnářům v jihočeském Temelíně spadly výnosy dokonce na polovinu. "Přišla velká sucha, která jsme nebyli schopní zvládnout dostupnou technikou. Stromy se potom oslabí a jsou mnohem náchylnější na různé choroby nebo pro škůdce," říká Lucie Stašková z obchodního oddělení firmy Sady sv. Prokopa Temelín.

[chooze:article;value:537632]

​K nižším výnosům ale nepřispělo jen špatné počasí. Ovocnáři během minulé zimy nenávratně zlikvidovali zhruba tisíc hektarů sadů. "Významně se za poslední čtyři roky zvýšily náklady. Zejména na energie, hnojiva, ale i pracovní sílu. A bohužel se to nepromítlo do realizačních cen, takže ovocnáři na to reagovali tím, že snižovali tu plochu," upřesňuje Ludvík.

Je to prý jediný způsob, jak se s rostoucími náklady vypořádat. Podpora od státu je podle ovocnářů nedostatečná a výkupní ceny tlačí dolů obchodní řetězce. "Nabídka se v první řadě řídí tím, co je na tom evropském trhu," dodává Ludvík.

"Horší sklizeň ovoce se může promítnou do vyšších cen ovoce v obchodech. Zdražování však bude tlumeno dovozy ze zahraničí," uvedl ekonom Štěpán Křeček.

České ovoce by mohlo zdražit zhruba o pět procent. Ztráty budou prý pěstitelé muset dotovat z vlastní kapsy. 

[chooze:article;value:537540]

​Podobné ceny jako v Česku jsou ale i v Rakousku. Pro levnější ovoce se stále vyplatí zajet do Polska. Reportéři TV Nova zjišťovali ceny ovoce u nás, v Polsku a vyrazili také do Německa a Rakouska. V Česku dá zákazník za kilo jablek 48 korun, stejně tak za mandarinky, banány jsou za 27, citrony za 15 korun, pomeranče za 21 korun. 

V Polsku stojí kilo hrušek v přepočtu 30 korun, jablka 17, citróny 12 korun. V Německu se zase vyplatí banány, které jsou přibližně za 30 korun, jablka tam ale pořídíte za 75, mandarinky za 70, hroznové víno i hrušky za 65 korun. V Rakousku pořídíte kilo jablek v přepočtu za 37 korun, kilo banánů vás vyjde na 42 korun a síťka klementinek na 62 korun.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.