Sen se mění ve skutečnost. Martínek odletěl na zákrok do Francie

V neděli krátce před desátou hodinou dopoledne přijela na brněnské letiště dodávka s pacientem, jehož osud dokázal spojit celé Česko. 

Martin má nemoc tak vzácnou, že se vyskytuje jen u jednoho člověka ze 70 milionů. I proto je léčba extrémně drahá. Pojišťovna ji odmítla uhradit, ale rodiče šli hlavou proti zdi a dokázali přesvědčit dobrovolné dárce, že život malého dítěte za to stojí. "Strašně moc všem děkujeme," neskrýval dojetí otec chlapce Tomáš Zatloukal.

Už jen samotná cesta je pro nemocného Martínka velmi náročná. Letadlem ještě nikdy necestoval a stres by ho mohl oslabit. Dostane proto tišící léky a dohlížet na něj bude lékařka. "Má slabé svaly, musíme proto dávat pozor, aby udržel hlavičku," řekla lékařka Soňa Šuláková.

[chooze:article;value:536749]

​Kolem desáté hodiny letadlo startovalo z ranveje brněnského letiště. Po příjezdu do specializovaného zdravotnického zařízení ve Francii čeká Martina série vyšetření. Při zákroku bude celý den v narkóze. Pro něj i pro rodiče je to přitom jen další začátek. Genová terapie je velmi nadějná, ale zázraky nezaručuje. Do mozku mu bude injekčně vpraven adenovirus.

Pokud se vše zdaří, modifikovaný virus napadne a opraví vadné nervové buňky. O tom, jak je taková léčba náročná, svědčí i délka hospitalizace – Martin zůstane ve Francii téměř dva měsíce. Rodiče chtějí využít obrovského zájmu veřejnosti a pomoci i dalším podobně postiženým pacientům. 

"Byli bychom rádi, aby byl tento fantastický příběh inspirací i pro další rodiče," uvedl brněnský advokát rodiny Zdeněk Joukl, který s rodinou Martínka dlouho spolupracuje.

Peníze od dárců, které zůstanou na účtu po uhrazení léčby, bude rodina transparentně rozdělovat dalším potřebným.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.