Netanjahu odmítl návrh na vznik palestinského státu. Válka potrvá, vzkázal

Poslední jednání mezi Izraelem a jejich hlavním podporovatelem Spojenými státy přineslo další trhlinu do jejich vztahu. Odmítnutí amerického návrhu ze strany Izraele jako první oznámila americká média. Izraelský premiér Netanjahu pak uspořádal tiskovou konferenci a své "ne" na ní obhajoval. 

"V jakémkoli budoucím uspořádání potřebuje Izrael bezpečnostní kontrolu nad celým územím na západ od Jordánu. To je nutná podmínka, která koliduje s myšlenkou suverenity. Co můžete dělat? Říkám tuto pravdu našim americkým přátelům a také jsem zastavil pokus vnutit nám realitu, která by poškodila bezpečnost Izraele. Premiér musí být schopen říci našim přátelům 'ne'," sdělil. 

[chooze:article;value:536772]

​Netanjahu také zdůraznil, že ofenziva v Gaze bude pokračovat do úplného vítězství a to může trvat ještě mnoho měsíců. "Zničení Hamásu, úplná demilitarizace pod izraelskou kontrolou a civilní správa, která nebude hlásat zničení Izraele, nebude učit zničení Izraele a nebude vysílat teror směrem k Izraeli. Myslím, že tyto věci nejsou tak složité," uvedl. 

Takzvané dvoustátní řešení, v němž by vedle sebe existoval budoucí palestinský stát a izraelský stát, prosazovala před říjnovými útoky Hamásu na Izrael řada států včetně izraelských spojenců. Izrael o tom ale nechce nic slyšet. 

[chooze:article;value:536619]

"Chtěl bych vám jen říci, že se nic nezměnilo na přání prezidenta Bidena, že řešení v podobě dvou států je skutečně v nejlepším zájmu nejen izraelského lidu, ale samozřejmě i lidu palestinského. Ve skutečnosti je to v nejlepším zájmu celého regionu. A my nepřestaneme pracovat na dosažení tohoto cíle," řekl po jednání mluvčí americké Národní bezpečnostní rady.

Izraelská vojenská operace trvá už přes tři měsíce. Tamní armáda začala na Pásmo Gazy útočit po teroristických útocích Hamásu, při kterých zahynulo více než 1 100 lidí. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.