Blíží se extrémní oteplení. Odborník ale varuje před návratem mrazů

"Ty nechladnější lednové dny už máme za sebou. Nepočítám tedy nastávající víkend, kdy ještě ranní teploty mohou klesat až k minus jedenácti stupňům a místy naměříme i takzvané ledové dny, kdy ani na chvíli nevystoupá teplota nad nulu," říká pro TN.cz meteoroložka Dagmar Honsová.  

Poté přes naše území budou přecházet jednotlivé frontální systémy. Bude přibývat oblačnosti se srážkami. "Na horách se budou zhoršovat podmínky pro lyžování. Sníh tam začne odtávat," upozorňuje Honsová.  

[chooze:article;value:537861]

​Nejvyšší lednové teploty podle ní naměříme ve středu. "To bude v maximech až 13 stupňů. Během závěrečných lednových dnů budou ranní teploty do minus dvou stupňů. V odpoledních maximech budou teploty od čtyř do pěti stupňů nad nulou," dodává meteoroložka.

Amatérský meteorolog a pozorovatel počasí Rudolf Kovařík předpokládá, že sněhová situace by se na českých horách mohla začít zlepšovat již přespříští víkend od 27. ledna. A připomíná, že krutá a mrazivá tvář zimy nemusela říct poslední slovo.

"Jak bude její druhá polovina vypadat, ovlivní hlavně synoptická situace. Když se z východu objeví tlaková výše, tak ovlivní počasí nejen ve východní Evropě a na severu, ale také ve střední části starého kontinentu," připomíná Kovařík.

[chooze:article;value:537920]

​Pokud by taková situace nastala alespoň na tři čtyři dny, tak se obnoví východní nebo severovýchodní proudění. Pak předpokládá, že by teploty šly výrazněji dolů. Taková situace může před koncem zimy nastat minimálně dvakrát.

"Výkyvy k počasí patří. Nepřekvapila mě ani situace, kdy se před pár dny na severu Švédska oteplilo o 50 stupňů. Takové věci se dějí a nebývá to nic neobvyklého. Například v Izraeli zase může napadnout sníh," vysvětluje Kovařík.

Na dlouhodobý výhled, jak bude v Česku vypadat začátek jara, si netroufá. "Hodně pak ale může napovědět, jak se začne probouzet příroda. Kdy třeba některé rostliny nasadí květy a kdy se objeví tažní ptáci," dodává Kovařík.

Německo kvůli počasí zrušilo stovky letů. Problémy jsou i na železnicích (17/1/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.