Čeští zemědělci zvažují masivní protesty. Inspirovali se v Německu

Agrární komora minulý týden podpořila protesty německých zemědělců proti plánovaným škrtům v dotacích a daňových úlevách, kterým čelí i farmáři v Česku. A čeští farmáři se u německých kolegů také inspirovali. Domácí pěstitele a chovatele trápí dlouhodobě řada problémů, například růst nákladů, klesající výkupní ceny nebo velká byrokracie.

"Je to neskutečná ztráta času, když si vezmete, že ten zemědělec celý den běhá po poli, ve stáji a tak dál, ale večer musí usednout k počítači, kde zjistí, že musí udělat evidenci hnojiv, přípravků, kontrolu zvířat atd.," stěžuje si například zemědělec Václav Koutný. 

[chooze:article;value:537336]

O tom, zda se protesty zemědělců v České republice uskuteční, chce představenstvo agrární komory rozhodnout v pátek 26. ledna. V případě, že se po debatě se zemědělci napříč republikou na protestech dohodnou, budou řešit jejich podobu.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) ale řekl, že nevidí důvod, proč by měli protestovat. Podle agrární komory ale vláda neřeší požadavky a priority zemědělců podle jejich představ.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.