Nová vychytávka e-shopů. Některé lidi po nákupu nemile překvapí

Občanský zákoník pravidla vrácení zboží z e-shopu jasně určuje. Od smlouvy je možné odstoupit bez udání důvodu do 14 dnů od jejího uzavření, obchodník ale nemůže zpět přijmout oblečení, které už bylo použité. Přestože není možné vracet týden nošené tričko nebo to, které jste vyprali, někteří lidé se tato pravidla snaží obejít.

"Bylo jasné, že musíme přijít s řešením jednoduchým, které lze snadno a bez velkých nákladů zapojit do výrobního procesu oděvu," řekl Jiří Militký z Katedry materiálového inženýrství Fakulty textilní Technické univerzity v Liberci při představování technologické novinky.

Univerzitní tým totiž vytvořil speciální úpravu štítku na oblečení, který v případě vyprání zmizí. Oblečení by se v tom případě už do obchodu vrátit nedalo. 

[chooze:article;value:537078]

"Spolu s lidmi z fakulty strojní proto nyní navrhujeme linku pro nanášení detekční vrstvy. Půjde ji bez větších obtíží zařadit na konec výrobního procesu oděvu a štítku," doplňuje Militký s tím, že speciální vlákna na štítcích by šlo těžko zfalšovat.

Největší zájem podle univerzity o novinku dosud projevily menší e-shopy. "Jediná možnost, jak to zjistit, teď je, řeknu lidově, po čuchu. Je to samozřejmě ale o důvěře v zákazníka. Pokud by to bylo prané, tak by to byl problém pro reklamaci," tvrdí jednatel internetového obchodu s oblečením Esthetic Czech Michal Švec. "Ocenili bychom to, protože je to pro nás nějakým způsobem test a ověření toho tvrzení, že je oblečení v pořádku a že ho můžeme poslat dál. Z hlediska hygieny i pověsti firmy,“ dodává. 

Velké e-shopy, které oslovilo TN.cz podobný problém řeší, o technologii ale zatím neprojevily zájem. "Vzhledem k naší relativně dlouhé historii na trhu jsme se pochopitelně s podobnými praktikami našich zákazníků setkali a v jisté míře setkáváme stále. Nicméně vzhledem k typu sortimentu, který zákazníkům nabízíme, není toto chování pro naše výsledky tak kruciální, abychom uvažovali o sofistikovanějším řešení a systému odhalování," reagoval vedoucí marketingu společnosti Zoot Jaroslav Kaucký. 

Zlaté časy českých e-shopů skončily. Drtí je inflace i zahraniční konkurence (1/2024): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.