V zimě auta častěji sráží chodce. Dávejte pozor, vyzývají řidiče policisté

Hlavní křižovatka ve Vizovicích. Chodec si přes ni zkracoval cestu. Na druhou stranu už ale nedošel. "Přecházel vozovku v křižovatce mimo přechod pro chodce. Dechová zkouška ukázala u chodce 2,77 promile. Skončil se zraněním v nemocnici," sdělila policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Porušil snad všechno, co mohl. Ještě to umocnil tmavým oblečením. "Čím tmavší oblečení, tím je ten chodec hůř vidět a v podstatě v krizové situaci nedává řidiči šanci, aby na něj včas zareagoval," upozornil koordinátor BESIPu Zdeněk Patík.

[chooze:article;value:533691]

Další muž zase nečekaně vstoupil do silnice, i když přecházel po přechodu. Obdobná situace se stala i ve Zlíně. I tam chodec odnesl srážku zraněním.

"Podle našich statistik dochází k nehodám s chodci, když je snížená viditelnost a špatné povětrnostní podmínky. Tyto nehody se stávají až čtyřikrát častěji," popsala Kozumplíková.

Reflexní prvky přitom dokážou zvýšit viditelnost. Šofér člověka v bílém oblečení vidí zhruba na 55 metrů, s reflexní vestou si ho všimne už o 150 metrů dřív.

"Zákon nám dává povinnost nosit tady ty reflexní prvky za snížené viditelnosti mimo obec, ale zdravý rozum velí používejme je všude," poznamenal Patík.

[chooze:article;value:531946]

Třeba v Neubuzi na Zlínsku mají na vjezdech od obce tubusy a v nich reflexní nálepky. "Je to dobré zařízení kvůli tomu, že pokud nějaký zapomnětlivý občan zapomene na sobě mít nějaký reflexní prvek, toto si nalepí," vysvětlil místostarosta Miroslav Gargulák.

Je to ale to poslední, na co by se měl chodec spoléhat. Kdo nemá na oblečení nic reflexního, může si pořídit třeba šle, tkaničky do bot, reflexní pásky na ruku nebo pro ty nejmenší přívěsky.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.