Povolme některé drogy. Je to lepší než alkohol, říká expert na návykové látky

Hostem nedělního pořadu Za pět minut dvanáct byl národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Ten se vyjadřoval k postupu vlády Petra Fialy (ODS) v otázce drog a jejich postupné legalizaci. Vláda už loni na jaře schválila Akční plán v oblasti závislosti.

Sám Vobořil se na přípravě drogové reformy podílel. "V roce 2018 jsem ještě před odchodem ze své funkce nechal první náčrt národní strategie, kde jsem říkal, že bychom měli zvážit regulaci místo prohibice. Ta by se týkala několika typů látek, které jsou středně rizikové. Mluvil jsem tehdy hlavně o konopí, kokainu, MDMA a některých opiových tinkturách," vysvětlil Vobořil.

V otázce legalizace drog připomněl i případy ze zahraničí, kde už regulovaný trh s drogami funguje. "Pár měsíců zpátky o tom hovořil i Nejvyšší komisař pro lidská práva, podle kterého je ta současná prohibiční podoba proti Chartě lidských práv," upozornil Vobořil.

[chooze:article;value:536682]

V Česku i přes jeho ilegalitu kvete trh s drogami. Zájemci se po nich však musejí poptávat na černém trhu. "Ten je dnes v rukou obrovských nadnárodních skupiny. Financují z toho terorismus, války, ten systém prostě nefunguje," podotkl Vobořil.

O tom, jak špatně úplné prohibice funguje, svědčí podle Vobořila i případy z historie. Za protektorátu z lékáren zmizel tehdy dostupný kokain a heroin. Výsledkem byla ke konci války čtyřnásobně vyšší závislost na alkoholu.

Vládní návrh směřuje hlavně na samopěstování marihuany pro vlastní potřebu. "Lidé si budou moci vypěstovat malé množství a nebudou za to stíháni. Je to ale spíše symbolický krok, který přispěje k dekriminalizaci starších lidí, kteří si konopí pěstují pro léčebné účely. Nepomůže to však ustřižení křídel černému trhu," namítl Vobořil.

V boji s černým trhem je podle něj nejefektivnější přísně regulovaný trh. "Troufnu si říct, že vím, že přísně regulovaný trh funguje. Pokud chcete kontrolovat trh, musíte kontrolovat tok peněz. Zdanit obchod s drogami je správně, ale v tuto chvíli to v návrhu není. Koalice chce pouze dekriminalizovat," poznamenal Vobořil.

[chooze:article;value:536209]

Obavy ze zvýšení užívání drog zejména mladistvými v případě legalizace jsou ale podle Vobořila plané. "Konopí je natolik etablované a všudypřítomné, že ani dekriminalizací se spotřeba mladých moc nezvýší. Naopak si myslím, že by to bylo méně nebezpečné než kupování drog přes černý trh," argumentoval.

Mezi drogami, které by rád viděl zlegalizované a kontrolované, jsou především měkčí drogy. Ty velmi silné naopak rád nevidí. "Když se podíváme na zdravotní a sociální dopady, tak máme dvě látky, které jsou nejproblematičtější. Je to alkohol a heroin. Z praxe mohu říct, že porazit závislost na těchto látkách je extrémně obtížné a špatně se to léčí," sdělil Vobořil.

Prohibici alkoholu ale navzdory jeho dopadům nežádá. "Existují země, které velmi přísně regulují alkohol, a tam mají problémy menší. Česká společnost ale na to podle mého názoru není připravená. I když Češi zváží všechny problémy alkoholu a stejně ho chtějí, tak je to legitimní. Nedovedu si představit, že by u nás regulace alkoholu prošla," zakončil Vobořil.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.