Lékař varuje před vážným příznakem rakoviny kůže. Stačí se podívat na nehty

Po celém světě prudce stoupá počet případů rakoviny kůže. Podle lékařů však příznaky u řady onemocnění nemusí být vždy snadno rozpoznatelné, píše portál News9Live. Daný problém tak lidé mohou často brát na lehkou váhu a nepřisuzovat jej vážné nemoci.

Přitom hodně o zdravotním stavu člověka mohou napovědět i jeho nehty. Lékař Karan Raj proto na Tik Toku sdílel, na co by si lidé měli dát pozor. "Mít malou bílou tečku uprostřed nehtu není obvykle důvodem k obavám. Pokud si všimnete těchto bílých skvrn podobných mrakům, jsou běžné a obvykle normální," ubezpečil doktor.

[chooze:article;value:519623]

Zbystřit by však měli lidé, kteří mají na nehtu "tmavý pruh" nebo "tmavé znaménko". "Pokud si na nehtu všimnete tmavého pruhu, který je tam už dlouho a vy jste se nezranili a třeba se i zvětšuje, měli byste si ho nechat zkontrolovat," radí Raj.

V mnoha případech totiž dle odborníka může jít o subungvální melanom, což je typ rakoviny kůže. To však nemusí být jediný příznak, který může nemoc avizovat.

Podle portálu Medical News Today bývají typické také změny barvy nehtů nebo kůže kolem nich a modřiny pod nehty, které se nehojí. Často se může také nehet oddělovat od nehtového lůžka nebo ztenčovat, praskat nebo jinak deformovat nehtová ploténka. "Pokud zaznamenáte některý z těchto příznaků, měli byste co nejdříve kontaktovat svého praktického lékaře," vyzval Raj.

Vědci hlásí revoluci v léčbě rakoviny. Více se dozvíte v následující reportáži (12/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.