Vrah z fakulty střelil i mou dceru, skoro vykrvácela, svěřil poslanec Richter

Ve čtvrtek dopoledne se sešel sněmovní výbor pro bezpečnost. Mimo jiné poslanci probírali zásah policie při střelbě na filozofické fakultě 21. prosince.

Na jednání byl také poslanec Jan Richter. "Já jsem otcem dívky, která byla při tom masakru ve třídě, odkud neodešel nikdo zdravý. Buďto byli zabiti, anebo jsou se zraněními ještě v současné době –⁠ jako moje dcera –⁠ v Motole," řekl Richter podle portálu Seznam Zprávy.

"Moje dcera žije, bere antidepresiva. Nikdo se mi neozval ani z fakulty, nikdo se mnou není v kontaktu," prohlásil na jednání podle iDnes.

"Po čtyřiceti minutách ji převezli do Motola s tlakem 30, vykrvácenou. Jenom proto, že někdo na místě zásahu řekl: 'Tady si někdo stěžuje na prostřelený zadek.' Tam byla prostřelená hlavní tepna. Má deseticentimetrový bypass," popsal následky postřelení.

[chooze:article;value:536604]

Richter také uvedl, že se jemu ani jeho dceři nikdo neozval s nabídkou pomoci psychologa. Nikdo jim také neřekl, kde se nachází dceřiny osobní věci.

"Dodneška se fakulta neozvala, jak to bude probíhat dál. Paní rektorka byla nadšená, že jí telefonuju, tak jsem očekával, že budeme dál v kontaktu. Dodneška se tak nestalo. Premiér Fiala v neděli u paní Tománkové řekne, že je se všemi poškozenými v kontaktu. No, není. Ani se mnou nemluvil. Ani ministr vnitra nekomunikoval. Co dokázala udělat spousta politiků, bylo to, že pár hodin potom došli na to místo, udělali selfíčko, vyfotili se, a tím to skončilo," řekl Richter.

"Vy tady chválíte interventy, chválíte počty policistů a policistek na místě. Já jsem s nimi mluvil, měli na sobě vesty 'antikonfliktní tým'. Předal jsem jim svůj kontakt, a dodnes mi nikdo nenapsal ani SMS: 'Vlezte mi na záda,'" sdělil Richter.

[chooze:article;value:536251]

​Na jednání byl také ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Ten připomněl, že k žádnému pochybení policie nedošlo. "Stojím si za tím, že poděkování policii je namístě," pronesl a dodal, že se jednalo o bezprecedentní událost. Připomněl také, že policie na místo dorazila v řádu několika minut.

Na nedávné tiskové konferenci policie byly zveřejněny výsledky šetření Policejního prezidia, podle nichž byl zásah a činnost policie před útoku, při něm i po něm v pořádku. Bylo nicméně zmíněno, že mohla být lepší komunikace mezi policií a vedením fakulty.

Na filozofickou fakultu zaútočil jeden z jejích studentů 21. prosince. Poté, co zavraždil 14 lidí a dalších 25 zranil, se na střeše budovy zastřelil. Je spojován i s úmrtím svého otce v obci Hostouň a s dvojitou vraždou v Klánovickém lese.

Podívejte se na tiskovou konferenci policie k zásahu na filozofické fakultě s výsledky vyšetřování Policejního prezidia:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.