Němcům dochází trpělivost se Scholzem. Zbavit se ho chtějí dvě třetiny lidí

Stávky, protesty, nespokojenost s vysokou migrací. Nálada v německé společnosti rozhodně neodpovídá optimismu, který kancléř Olaf Scholz vykresloval ve svém novoročním projevu. "Inflace klesla, mzdy a důchody rostou. Zásobníky plynu jsou pro letošní zimu plné. Věci se vyvinuly jinak, protože jsme odolali ekonomickému propadu. Všichni společně. Poradíme si s každou překážkou," prohlašoval Scholz.

Popularita Scholze i celé vládní koalice razantně klesla. Scholz byl zvolený pro pokračování stylu Angely Merkelové. Zdrženlivý styl bez emocí už dnes ale Němce neoslovuje. Vláda se navíc už od nástupu k moci musí potýkat s řadou krizí, které se navzájem překrývají.

"Začala ještě v době covidové krize, následovala bohužel válka na Ukrajině, vyostřuje se migrační krize, pokračuje klimatická krize a přišla inflace spojená s energetickou krizí, kterou vyvolala ruská válka," vypočítal problémy Německa germanista Vladimír Handl.

[chooze:article;value:536341]

Trojkoaliční vláda na nejdůležitějších tématech, jako je podpora Ukrajiny nebo modernizace země, spolupracuje i s opozicí. Podle expertů tak hrozí, že se nespokojená populace uchýlí k volbě krajně pravicové Alternativy pro Německo, která chce například zastavit podporu Ukrajině.

Kromě mezinárodních otázek má ale vláda Olafa Scholze problémy i na domácím poli. Začátkem týdne protestovali ve velkých městech farmáři kvůli škrtům v rozpočtu. "Spoléháme na farmáře. Nikdo nezvládne to, co dělají oni. Veškerá nespravedlnost, kterou procházíme ze strany koaliční vlády sociálních demokratů se zelenými a liberály, musí skončit," řekl obyvatel Kolína.

Dalším problémem pro Německo je migrační krize, kterou se Scholz rozhodl začít řešit před dvěma měsíci. Počet nových žadatelů o azyl v Německu za minulý rok vzrostl o 51 procent. Vláda se proto rozhodla, že Německo udělá méně atraktivním pro uprchlíky například tím, že na sociální dávky dosáhnou až po 36 měsících pobytu oproti původním 18.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.