Unikátní operace v Hradci Králové. Srdeční chlopeň tam vyměnil robot

Lékaři z Kardiochirurgické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové (FN HK) provedli zákrok loni v listopadu. "Jednalo se o dvě operace, které byly provedeny v průběhu jednoho týdne," přiblížil na facebooku přednosta kliniky Jan Vojáček.

V obou případech podstoupili operaci pacienti, kteří měli těžce poškozenou aortální chlopeň. Tu bylo nutné nahradit chlopní umělou. Při těchto operacích se musí podélně rozříznout hrudní kost, aby kardiochirurgové získali adekvátní přístup k srdci.

[chooze:article;value:534790]

"Robotické operace umožňují provést operace z velmi limitovaného přístupu, prakticky přes zavřený hrudník, jen pomocí vpichů, přes které se do hrudníku zavedou robotické nástroje. I tyto operace samozřejmě vyžadují použití mimotělního oběhu, ale jsou pro pacienta méně zatěžující. Díky tomu lze očekávat kratší dobu hospitalizace a rychlejší návrat do normálního života," nastínila nemocnice.

Dvojici zákroků pak provedl operační tým kardiochirurgické kliniky FN HK složený z Jana Vojáčka, Marka Pojara, Jamese Lago Cheka, Zdeňka Turka a přednosty Kliniky kardiovaskulární chirurgie Fakultní nemocnice Motol Štěpána Černého. Ten patří k předním průkopníkům robotické kardiochirurgie v České republice a Evropě.

V rámci našeho kontinentu se přitom tento unikátní operační výkon dosud prováděl pouze na jediném kardiochirurgickém pracovišti v Barceloně.

Plastiky i náhrady srdečních chlopní lékaři provádí v případě, kdy je u pacienta zjištěná chlopenní vada. Ta může být vrozená nebo získaná. Mezi nejčastější příznaky tohoto onemocnění patří dušnost, nevýkonnost, bolesti na hrudi či poruchy srdečního rytmu.

[chooze:article;value:525333]

"Zahájení tohoto programu je významným milníkem v poskytování kardiochirurgické péče té nejvyšší kvality ve vysoce specializovaných komplexních kardiovaskulárních centrech," doplnil Vojáček.

Kardiochirurgická klinika je součástí Robotického centra FN HK, to je od loňského podzimu vybaveno druhým robotickým systémem da Vinci. Tamější lékaři přitom systém využívají k operacím srdce už od roku 2018 a řadí se tak mezi tři česká kardiochirurgická pracoviště, která tento program v současné době nabízí.

"Doposud byl robotický systém používán v kardiochirurgii k léčbě ischemické choroby srdeční a k výkonům na mitrální a trikuspidální chlopni. Rozšíření robotického programu i o výkony na aortální chlopni je významným počinem v rozvoji miniinvazivní kardiochirurgie v rámci České republiky," uzavřel Vojáček.

Tým pro robotické kardiochirurgické operace Kardiochirurgické kliniky FN HK:

Lékaři transplantovali srdce miminku. Podívejte se na rozhovor s chirurgem (11/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.