Levné domy, auta, pozemky, ale i zámek. Stát se ve velkém zbavuje majetku

[chooze:gallery;value:34306]

​Zámek Kunratice kdysi navštívila i císařovna Marie Terezie a teď se této atraktivní nemovitosti chce stát zbavit. Jedná se o budovu zámku a přilehlého parku v Kunraticích. Zámek byl postaven v roce 1688 v místě středověké tvrze.

​Zájemci o aukci Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) mají čas přihlásit se do dražby už jen do 17. ledna. O budovu se zajímala i kunratická radnice. "Už byla domluvena směna mezi majetkovým úřadem a městem Prahou. Metropole si měla zámek vzít do majetku a svěřit nám ho do správy. O to víc mě překvapilo, že se nyní chystá aukce," řekl pro TN.cz místostarosta Kunratic Ivan Hýža (Hnutí Praha-Kunratice).

Hlavní město se snažilo od státu získat zámek bezplatně, což zákony umožňují, ale bylo neúspěšné. I zámek zdarma by znamenal pro město velké výdaje.

[chooze:article;value:500000]

Objekt se proto nabízí veřejně s vyvolávací cenou 106 260 000 a zájemci, kteří jej budou chtít přizpůsobit například pro předmět svého podnikání, to budou mít kvůli památkové ochraně složité. Stát ovšem nabízí i mnoho dalších nemovitostí po celém Česku a u většiny z nich se případná rekonstrukce tak přísnými pravidly řídit nemusí.

V nabídce je například dopravní budova v Jablonci nad Nisou s vyvolávací cenou 2 395 000, které se zbavuje Správa železnic. V obci Lochovice na Berounsku ÚZSVM draží rodinný dům s dispozicemi 3+1, aktuální cena je 2 100 000.

Pokud byste chtěli ještě levnější nemovitost, v Bedřichově Světci na Mostecku úřad nabízí rodinný dům, jehož aktuální cena v aukci je milion a půl. Menší domeček si můžete od státu koupit také například v Dmýšticích na Písecku, cena v aukci nyní činí 1 250 000. 

​Pozemky na Pohřebačce

K dispozici jsou i ojetá auta nebo počítačové monitory. Nebo například soubor neudržovaných pozemků a části vodní plochy v místní části Opatovic nad Labem Pohřebačka. "Na pozemku se nachází břeh Opatovického písníku s trvalými porosty a na části tohoto pozemku je veřejně přístupná účelová komunikace. Další část tohoto pozemku vytváří úzký poloostrov, vybíhající do vodní plochy," informuje ÚZSVM.  

Jestli jsou ve vodě také ryby, to úřad neuvádí. Kupce pozemků s vyvolávací cenou 10,75 milionu korun tak může čekat zklamání podobné tomu, které prožil tatínek Oty Pavla ze Smrti krásných srnců u rybníku s pouhým jediným kaprem. Pokud by však v Opatovickém písníku ryby byly, případný zájemce si od úřadu může zakoupit také rybářský prut.

[chooze:article;value:485428]

​Hrobové příslušenství

K bizarnějším nabídkám majetkového úřadu patří odprodej "hrobového zařízení k urnovému místu na hřbitově krematoria Strašnice Praha". Aukce probíhá již od 21. prosince a skončí 21. ledna. Aktuální cena v době vydání tohoto článku je 5 137 korun.

Snowboard

Na zimní radovánky myslí pro změnu pobočka ÚZSVM z Nového Jičína. K dispozici je snowboard. "Celková délka je cca 145 cm a šířka je cca 24 cm. Snowboard má tmavě zelenou barvu. Jedná se o použitou movitou věc, opotřebovanou běžným užíváním," upřesňuje úřad.

Osobáky, motorky a kamiony

ÚZSVM není ani zdaleka jedinou státní institucí nabízející odprodej majetku. Velkou aukci řady osobních automobilů, dvojice kamionů či motocyklů plánuje na 12. ledna Centrum zajištěných aktiv Ministerstva vnitra ČR.

A pokud byste chtěli udělat dobrý skutek, ÚZSVM má v nabídce i zvířata bez majitelů. Ujmout se tak můžete například německého ovčáka Richarda, fenky německé dogy nebo mourovatých koťátek. 

Nejdražší nemovitost od ÚZSVM. Palác v srdci Prahy jde do dražby (1/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.