Byty musí mít kolárny, navrhuje EU. Prodraží to výstavbu, varují stavbaři

Kolárny byly kdysi součástí panelových domů, dnes tam jsou místo nich třeba obchody. Teď by se měly do nových domů opět vrátit. Mohly by být v Česku do dvou let uvnitř každého bytového domu, pokud Evropský parlament schválí navrhovanou směrnici. 

"Je tam velký tlak ze strany Evropské komise na to podporovat za každou cenu alternativní způsoby mobility. Požadavky, které jsou navrženy a schváleny, budou velmi přísné a v některých členských státech budou znamenat značné problémy pro stavitele i pro majitele bytů," varuje europoslanec Ondřej Kovařík (za ANO).

"Oni na to útočí z ideologických důvodů. Já mám za to, že jsou automaticky proti čemukoliv, co přichází z Bruselu. Myslím si, že zjednoduší uživatelům těch domů život," reagoval europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti).

[chooze:article;value:530223]

"V konečném výsledku určitě povedou ke zvýšení cen jak výstavby, tak obecně nemovitostí," uvedl Kovařík. "Náklady na tu kolárnu nejsou příliš velké," míní Peksa.

Realitní makléři, developeři nebo pracovníci ve stavebnictví jsou přesvědčeni, že to byty zdraží a prohloubí se bytová krize. "Jak se to projeví na cenách těch nemovitostí, můžeme teď jen odhadovat. Zvyšující se náklady na výstavbu, na plánování. Tyto náklady samozřejmě velmi pravděpodobně developer přehodí na konečného spotřebitele a promítnou se na konečných cenách bytů," upozornil realitní makléř společnosti RE/MAX Alfa Jakub Žižka.

"Budou tam zvýšené náklady a nejen v té výstavbě, ale i do budoucna. Dobíjení na elektrokola, hasiči budou chtít různá opatření, budou se muset dělat pravidelné revize. Ty náklady porostou jak na výstavbu, tak na život. To určitě nepovede k dostupnosti bydlení," řekl Zdeněk Soudný, viceprezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví.

[chooze:article;value:530115]

Námi oslovení lidé by ale možnost mít kola v uzavřených místnostech ocenili. "Bylo by to ideální do centra města, kde se má podporovat cyklistická doprava," myslí si jeden z dotázaných.

Místa pro kola by měly mít i nové veřejné nebytové budovy. Směrnice u nich počítá s desetinou kapacity pro jízdní kola. "Bavíme se zde o školách, o sportovních zařízeních. Jakým způsobem se vypořádají s takovými požadavky, to opravdu nevím. Směrnice nebere realitu takovou, jaká je," podotkl Kovařík.

Pokud vše půjde hladce, směrnice by mohla být schválena v březnu. Členské státy pak mají dva roky na její zavedení.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.