Seniorka (79) hledala jídlo u obchodu. Ostraha ji v mrazech zamkla u popelnic

"Stará paní si koupila dva rohlíky. Řekla mi, že to je jediné, co si mohla dovolit. Po nákupu šla ke kontejnerům, kam se vyhazují prošlé potraviny. Našla v něm brambory, které si chtěla vzít s sebou," popsala pro web trojmiasto.pl paní Lucyna.

Seniorku, která prohledávala popelnici, ale zahlédla pomocí bezpečnostních kamer ochranka. Její zaměstnanec ženu zamkl v přístřešku, pod kterým jsou kontejnery umístěné.

"Nevím, jak dlouho tam ta paní byla zavřená. Ale je krutá zima a jsem si jistá, že byla velmi vyděšená. Když se snažila dostat ven, poranila si ruku," poznamenala paní Lucyna.

[chooze:article;value:507889]

Poté, co lidé zasáhli a na vše si stěžovali u manažera prodejny, ženu pustil člen ostrahy ven a přede všemi se jí omluvil. 

Na situaci už reagoval i řetězec Biedronka. "V první řadě bychom se chtěli omluvit paní, které se tato situace dotkla. Takové chování zaměstnance externí bezpečnostní agentury je nepřijatelné. Proto byl odvolán z jakékoliv práce pro naši společnost," uvedlo vedení obchodu v prohlášení.

[chooze:article;value:507755]

Vyzval ale zároveň, aby lidé z kontejnerů jídlo nebrali. "Výrobky v BIO kontejnerech mohou být zdraví škodlivé kvůli procesům, které v nich probíhají, a nejsou vhodné ke konzumaci. Jsou určeny pouze pro sběr specializovanými firmami, které se zabývají zpracováním například na bioplyn. Zdravotně nezávadné, ale neprodané potraviny v den spotřeby zpravidla darujeme zájemcům z řad obecně prospěšných organizací, kteří je následně využijí například ve vývařovnách pro lidi v nouzi," doplnil.

Otázka plýtvání jídlem v obchodech je v Polsku kontroverzní, upozornil web Fakt.pl. Obchody totiž vyhazují jídlo, které by se mohlo někomu hodit. Obhajují se ale tím, že ho musí vést v evidenci.

V Česku jídlem nejvíc plýtvají domácnosti. Rodina tak vyhodí až 14 tisíc korun (5/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.