Oscar Pistorius byl po vraždě své přítelkyně podmínečně propuštěn z vězení

[chooze:gallery;value:33927]

​Za vraždu, která se stala v roce 2013, byl dnes už sedmatřicetiletý Pistorius odsouzen až o dva roky později, když odvolací soud zrušil předchozí verdikt o neúmyslném zabití. Do vězení přitom nastoupil už v říjnu 2014 poté, co byl poprvé odsouzen, uvádí BBC.

Podle jihoafrických zákonů mají všichni odsouzení nárok na možnost podmínečného propuštění po odpykání poloviny celkového trestu. V případě Pistoriuse byl trest odnětí svobody v roce 2017 pravomocně stanoven na 13 let a pět měsíců. Jihoafrické ministerstvo nápravných služeb uvedlo, že podrobnosti o čase a místě jeho propuštění jsou drženy v tajnosti kvůli obavám o jeho bezpečnost.

[chooze:article;value:530126]

Návrh na jeho podmínečné propuštění schválil soud loni v listopadu. Matka oběti June Steenkampová se slyšení nezúčastnila. "V této fázi prostě nedokážu sebrat energii na to, abych se mu znovu postavila," uvedla v prohlášení. I když uvedla, že Pistoriusovi odpustila, nebyla prý přesvědčena, že projevil dostatek lítosti, aby byl propuštěn. Pistorius bude muset až do vypršení trestu v roce 2029 dodržovat zvláštní režim. 

Bývalý paralympijský i olympijský sportovec bude až do konce svého trestu v roce 2029 podléhat probačnímu dohledu. Očekává se, že bude žít v domě příbuzných na předměstí Pretorie a bude se účastnit programů zaměřených na genderově podmíněné násilí a zvládání hněvu.

https://twitter.com/BBCWorld/status/1743060238310273298

Většinu času za mřížemi strávil Pistorius v nápravném zařízení v Atteridgeville, které je určeno pro výkon trestu pachatelů méně závažné trestné činnosti, ale vzhledem k jeho dispozicím bylo zvoleno jako vhodnější, neboť je lépe vybavené pro zacházení s tělesně postiženými vězni. Podle britského deníku The Guardian zde měl odsouzený Pistorius celu s vlastní koupelnou a v areálu věznice si mohl pěstovat vlastní zeleninu. Zprávy v médiích naznačují, že ve vězení ztratil kondici a nechal si narůst vousy.

Pistorius patřil k nejznámějším postavám světového sportu. Byl 16násobným držitelem zlaté medaile z paralympiády a kvalifikoval se na olympijské hry s protetickými čepelemi – jako jeden z pouhých deseti sportovců, kteří kdy soutěžili v obou soutěžích. V polovině února 2013 však v časných ranních hodinách ve svém domě v Pretorii čtyřikrát smrtelně postřelil svou partnerku Reevu Steenkampovou. Na ženu vystřelil přes dveře koupelny a u soudu se poté hájil tím, že si myslel, že jde o zloděje.

Atlet byl sice obviněn z vraždy, ale v roce 2014 byl odsouzen za neúmyslné zabití. Následující rok soudci Nejvyššího odvolacího soudu překvalifikovali skutek na vraždu s tím, že jeho verze událostí je nekonzistentní a nepravděpodobná a že "střílel, aniž by měl racionální nebo skutečnou obavu, že je v ohrožení života".

Soud schválil Pistoriusovo podmínečné propuštění vloni v listopadu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.