Obstrukce ve Sněmovně. Opozice v nich chce pokračovat i příští rok

Jednání poslanců o mimořádné červnové valorizaci důchodů na přelomu února a března bylo velmi bouřlivé. A právě penze byly velkým tématem i v dalších měsících roku opozice jednání o zpomalení valorizace a zpřísnění podmínek pro předčasné důchody obstruovala v červnu a červenci.

V létě začalo složité projednávání konsolidačního balíčku. Jen v prvním čtení trvaly rozpravy 27 hodin. Definitivně se ho podařilo schválit v polovině října. 

[chooze:article;value:532609]

"My jsme našli v hračkářství, kde je fialový zlý plyšový mimoň to je on," pronesl tehdy předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš. "To je hodně únavné pro vůbec celý chod Sněmovny, všechny daňové poplatníky nás to stojí bezmála 4 miliony korun za den," kontrovala šéfka Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.​

Ve Sněmovně jsme letos byli svědky i urážek nebo potyček a strkanic, a to například mezi Andrejem Babišem a ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS).

A klid zřejmě nebude ani v roce 2024, dlouhé diskuze ohlásila opozice už u schvalování korespondenční volby. "My dlouhodobě říkáme, že jsme proti korespondenční volbě, protože to porušuje tajnost té volby," nechala se už slyšet poslankyně SPD Karla Maříková.

[chooze:article;value:532398]

​"Naše Ústava to jasně říká, že volby jsou tajné, přímé, svobodné, korespondenční volba není zárukou toho naplnění ústavy. Pokud to chce pětikoalice prosadit, tak ať to prosazuje změnou Ústavy, k čemuž potřebuje 120 hlasů," avizovala před časem šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. 

Zákonodárci letos strávili v jednacím sále téměř stovku dní. Vláda odolala i dvěma pokusům o vyslovení nedůvěry. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.