Labe zaplavilo louky a uvěznilo lidi v chatách. Hasiči je musí evakuovat na lodích

[chooze:gallery;value:34244]

Hladiny řek začínají zejména na horních tocích pozvolna opadávat. Nejvíce třetích povodňových stupňů je podle informací ČHMÚ hlášeno z Labe, které této úrovně dosahuje na 6 místech a ze Sázavy, která je na 3. stupni na 5 místech. Před povodněmi je v platnosti také výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), která platí až do odvolání.

"Voda může zaplavovat níže položené obydlené oblasti, komunikace, může omezit lidskou činnost a působit škody v krajině a na majetku," upozornil Český hydrometeorologický ústav, který v pondělí večer rozšířil výstrahu před povodněmi i na Brno. Výstraha je tak kromě Jihomoravského kraje platná také pro kraj Pardubický, Liberecký, Karlovarský, Ústecký, Středočeský, Královéhradecký, Jihočeský, Olomoucký a Kraj Vysočina. 

"V následujících hodinách během pondělí (25. 12.) očekáváme postupnou stabilizaci situace na tocích v západní části Čech. Naopak vzestupy, nebo kolísaní hladin očekáváme zejména u toků odvodňujících severovýchodní horské oblasti a Českomoravskou vrchovinu," oznámili meteorologové.

Ve většině Česka stále platí výstrahy před povodněmi. Tu meteorologové v úterý ráno zpřísnili pro části Středočeského a Ústeckého kraje.

Hladiny řek v Královéhradeckém kraji včera přes den stoupaly až na 2. a 3. povodňový stupeň a hasiči tak vyjížděli k více než stovce případů, uvedly na sociální síti X. Nejvyššího stupně v tomto kraji dosahuje na několik místech právě Labe.

To v hrobici mezi Hradcem Králové a Pardubicemi zatopilo louky. Kvůli tomu zůstali někteří lidé uvěznění asi 150 metrů od pevniny. Hasiči je musí evakuovat lodí.

Ve středních Čechách hasiči během včerejšího dne od sedmé hodiny ráno do sedmé hodiny večer jsme vyjížděli ke 118 událostem. Ve 102 případech se jednalo o technickou pomoc, ale postupně řešili i odtékající vodu. Kromě 10 požárů a 2 dopravních nehod šlo v 50 případech o popadané stromy, dále řešili 21 nebezpečných stavů, 12 x čerpali vodu a v 15 případech se jednalo o monitoring, uvedli na svém účtu na X. Město Mělník kvůli vysoké hladině Labe zvýšilo mobilní protipovodňovou hráz na maximální úroveň. Lidé by neměli vstupovat na místa budování hrází a v nočních hodinách by se neměli pohybovat v blízkosti toků. Hejtmanka Středočeského kraje včera oznámila, že dnes ráno zasedne krajská povodňová komise.

V Praze byly vzhledem ke zvýšené hladině Vltavy uzavřeny náplavky a povodňová vrata do Čertovky. „S ohledem na povodňovou situaci jsou v Praze uzavřeny náplavky a došlo k přerušení provozu celoročních přívozů PID. Konkrétně se to týká severu města, tedy přívozů P1 (Sedlec - Zámky) a P2 (V Podbabě - Podhoří),“ uvedl na X primátor Zdeněk Hřib.

VIDEO: Magistrát hlavního města Prahy nechal preventivně uzavřít protipovodňová vrata

​Starosti v pondělí přidělal řidičům i hasičům řeka Sázava v Ledči nad Sázavou na Vysočině. Z koryta řeky se valí voda, komunikace v oblasti Tyršova nábřeží byla neprůjezdná. Kritická byla situace v Mrákotíně na Jihlavsku, kde podle hasičů došlo k narušení hráze rybníka. Z vodou ohrožených domů muselo být evakuovány téměř 50 lidí. Hráz rybníky musela být zpevněna bezmála 300 tunami kamenů a situaci na místě musel posoudil také odborník na bezpečnost vodních děl. “ U události zasahovalo 19 profesionálních a 14 dobrovolných hasičů,“ informovali na X hasiči z kraje Vysočina.

​Hrozba povodní má přetrvat po celé vánoční svátky. Podle výstrahy ČHMÚ bude nejvyšší stupeň povodňové aktivity trápit i v následujících dnech Karlovarský (Karlovy Vary), Ústecký (Kadaň), Pardubický (Chrudim, Králíky) a Olomoucký kraj (Litovel, Mohelnice, Olomouc, Šumperk, Zábřeh). Výstraha platí až do odvolání.

[chooze:gallery;value:34258]

Varování před lavinami

Horská služba varuje před lavinami nejen v Krkonoších, ale také v Jeseníkách. V obou případech platí třetí stupeň lavinového nebezpečí. Riziko, že se sníh uvolní, je značné.

Na hřebenech Krkonoš aktuálně leží 100 až 140 centimetrů sněhu. Za posledních 24 hodin přitom připadlo dalších 20 centimetrů nové pokrývky. V Jeseníkách pak v oblastech okolo 1300 metrů nad mořem leží do 70 centimetrů sněhu.

[chooze:minuta;value:7a1941d2-1d61-4cc9-b79f-c9b1113ffedb]

Stoupá i hladina řeky Sázavy. Podívejte se na video z místa:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.