Šéf belgické armády bije na poplach. Ukázal na země, kterým hrozí útok Ruska

"Vidíme, že Rusko přešlo na válečný průmysl. Myslím, že bychom se měli oprávněně strachovat. Vyjádření Kremlu nebo prezidenta Vladimira Putina nejsou vždy jednoznačné. Je docela možné, že později přijdou na jiné myšlenky. A ty mohou zahrnovat Moldavsko nebo Pobaltské státy," řekl náčelník belgického generálního štábu Michel Hofman v rozhovoru pro vlámský portál VRT News.

Rusko už podle Hofmana ukázalo, že je ochotné zaútočit na sousední stát, a časem podle něj bude také schopné obnovit svou válečnou sílu. Evropa na to musí být připravena. "Musíme ukázat, že máme kapacitu se tomu vyhnout, a také ukázat vůli, že jsme připravení v případě potřeby jít do protiútoku," dodal.

[chooze:article;value:533584]

​Poznamenal také, že nevidí velkou změnu v Putinových názorech, co se situace na Ukrajině týče, navzdory velkým ztrátám. Dokonce poslední dobou nabývá sebevědomí, když se podle Hofmana odpor Západu poněkud vyčerpává.

Hofmanova slova okomentoval bezpečnostní analytik Jens Franssen. "Náčelník generálního štábu ve skutečnosti říká, že se zdá, že se Rusko připravuje na víc než jen na válku na Ukrajině. A prezident Putin stále vyhrožuje. Ne přímo Bruselu, ale pobaltským státům a Moldavsku. Nemůžeme vyloučit, že Rusko za pár let otevře novou frontu," prohlásil Franssen.

Podle hodnocení britské rozvědky Rusko na Ukrajině pokračuje v lokálních ofenzivách na úrovni čet, neočekává se žádný větší útok. Ukrajinská armáda zatím posiluje obranné linie. Fronta je zatím stabilní.

V reportáži TV Nova se můžete podívat na souhrn výročního proslovu ruského prezidenta Vladimira Putina z minulého týdne:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.