Nejhůře se podle průzkumu žije v Karviné. Poškozuje to město, zuří radnice

Stejně jako každý rok zveřejnil i letos projekt Obce v datech žebříček českých měst, která srovnal podle životní úrovně od nejlepšího k nejhoršímu. A poslední místo obsadila Karviná, která v indexu kvality života nezískala ani zlomek bodu.

Podle vedení města neprofesionální průzkum poškozuje nejen Karvinou, ale i jiná města. "Karviná se již roky proti takovému průzkumu tvrdě ohrazuje," stojí na facebooku města.

Od průzkumu se navíc distancovali také odborníci z České geografické společnosti, která sdružuje badatele v oblasti sociální geografie, regionálního rozvoje a další experty. Výsledky jsou dle nich totiž velmi zavádějící.

"Pozice měst v systému osídlení a jejich rozvojový potenciál je vždy výrazně ovlivněn polohou města a jeho velikostí. Proto vždy budou na prvních místech metropole a města v jejich zázemí (zejména Praha a Brno), poté budou následovat další regionální centra a města v jejich okolí (krajská města), dále se v seznamu umístí města ve stabilizovaném venkovském prostoru (např. Polabí, Vysočina, jižní Čechy, střední a jihovýchodní Morava). Na opačném konci seznamu pak budou malá města v nestabilních (po 2. světové válce přesídleném pohraniční) nebo ve strukturálně postižených regionech (Ústecko, Ostravsko). Jde o triviální zjištění, které je známé odborné i laické veřejnosti již více než tři dekády," popsala ČGS.

Odborníci upozorňují, že způsob výpočtu hodnoty kvality života, který je založený na souboru statistických indikátorů z různých oblastí, dokumentuje pouze statisticky zpracované výsledky agregovaných hodnot ukazatelů, který je naprosto závislý na jejich souboru. V případě zvolení jiných ukazatelů by výpočty byly jiné. A tudíž by se změnilo také pořadí měst.

[chooze:article;value:532695]

"Výsledky jsou silně závislé na souboru vstupujících proměnných a relevanci dat, nikoliv na kvalitě života v daném městě," tvrdí experti. Za neprofesionální navíc považují také prezentaci výsledků a její potenciálně velký dopad na společnost.

Podle ČGS navíc nelze řadu atributů kvality života objektivně změřit pomocí souboru statistických indikátorů. "Kvalita života skutečně nevyplývá pouze z dostupnosti služeb, škol, sociálního a zdravotního zabezpečení a dalších aktivit typicky umisťovaných ve větších městech. Navíc stále více platí, že některé služby mohou být nahrazovány jinými statisticky nepodchycenými službami. Kvalita života se neměří prostřednictvím souboru více nebo méně kvalitně zpracovaných dat, ale rovněž mírou spokojenosti, mírou identity obyvatel s místem, kde žijí, mírou jejich spoluodpovědnosti za místa, kde se pohybují. A to nejde nahradit čísly," mají jasno odborníci.

"Prezentované výsledky podle našeho názoru představují často velmi zavádějící statistické šetření, nikoliv však reálné výsledky komplexně pojaté kvality života obyvatel v Česku," shodují se experti.

V Brně je velký zájem o nájemní byty. Více se dozvíte v následující reportáži (11/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.