Zveřejnili nejhorší jídla z masa. Na prvním místě je výrobek, který Češi milují

[chooze:gallery;value:34074]

​Párky, salámy i šunky – nejen Češi maso zkrátka milují. Kulinářský web Taste Atlas ale zveřejnil seznam toho nejhoršího z masa, co si můžete dát. A vévodí mu jídlo, na kterém si rádo pochutnává mnoho Čechů. První pozici totiž obsadila milovaná tlačenka.

Ačkoliv se tlačenka původem z Polska "pyšní" první příčkou, na paty jí šlape oblíbená pochutina našich sousedů – liptovský salám původem ze Slovenska. Stupně vítězů uzavírá americká smithfieldská šunka.

A ani české výrobky příliš nezaostávají. Do první dvacítky nejhorších masových pokrmů se probojovala hned dvě naše jídla. Typická česká tlačenka se umístila na 17. místě a v jejím těsném závěsu je na 18. místě tradiční lovecký salám.

[chooze:article;value:532008]

​Do žebříčku se ale vešla i lahůdka, na které si Češi rádi pochutnávají zejména při dlouhých letních večerech u táboráků – špekáčky. Tyto zlatohnědé české poklady se umístily na 66. místě z celkových 79.

​​Do první desítky se navíc dostalo i několik dalších jídel připomínajících tradiční českou tlačenku. Čtvrtou příčku obsadil aspikový sülzwurst, páté místo získala tlačenka ze Slovinska a sedmou pozici drží maďarský disznósajt.

Naopak pro to nejlepší bychom museli zamířit více na jih. Žebříčku nejlepších masových výrobků totiž jednoznačně kraluje Španělsko. Absolutním vítězem je sušená španělská šunka ibérico de bellota, která se vyrábí z masa pocházejícího z prvotřídních iberských prasat.

Roste zájem o "veggie" potraviny. Lidem nahrazují maso:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.