Příznaky nebezpečné nemoci se objevují už pět let před diagnózou, zjistili vědci

Objev francouzských vědců zaujal celý svět. Experti z univerzity Sorbonna v Paříži během svého výzkumu odhalili, že u pacientů s roztroušenou sklerózou (RS) se první "varovné příznaky" objevily mnohem dříve, než jim byla nemoc diagnostikována.

Lidé, u kterých se roztroušená skleróza nakonec vyvinula, měli v období až pěti let před diagnózou větší pravděpodobnost deprese, zácpy, infekcí močových cest či sexuálních problémů. Konkrétně měli pacienti s RS pět let před diagnózou o 22 % vyšší pravděpodobnost deprese než lidé bez RS.

Zároveň měli o 50 % vyšší pravděpodobnost zácpy, o 38 % vyšší pravděpodobnost infekce močových cest, o 47 % vyšší pravděpodobnost sexuálních problémů a o 21 % vyšší pravděpodobnost cystitidy neboli infekce močového měchýře.

[chooze:article;value:507012]

​Zjištění by podle vědců mohla pomoci těm, u kterých hrozí rozvoj roztroušené sklerózy v budoucnosti. Tedy například lidem, kteří mají tuto nemoc v rodinné anamnéze. Zároveň jde ale o poměrně běžně se vyskytující problémy, a nelze tak jen na základě těchto faktorů diagnostikovat přímo roztroušenou sklerózu.

"Vědět, že tyto stavy mohou být prodromálními symptomy, nebo dokonce symptomy raného stadia RS, by nemuselo nutně vést k dřívější diagnóze onemocnění v běžné populaci, protože tyto stavy jsou běžné a mohou být také příznaky jiné nemoci. Tyto informace by však mohly být užitečné pro lidi, kteří jsou vystaveni vyššímu riziku rozvoje RS, jako jsou lidé s rodinnou anamnézou onemocnění nebo ti, kteří vykazují známky RS na skenování mozku, ale nemají žádné příznaky onemocnění," vysvětlila autorka studie profesorka Celine Louapreová deníku Daily Mirror.

"Doufáme, že nám tyto rané příznaky nakonec pomohou porozumět biologickým mechanismům, které se vyskytují v těle předtím, než se rozvinou skutečné příznaky nemoci," dodala.

Studie se zúčastnilo více než 20 000 lidí s nově diagnostikovanou RS. Ti byli zároveň porovnáváni s lidmi stejného věku a pohlaví bez RS. Celkem se tedy studie zúčastnilo 54 790 lidí. Výzkumný tým také použil databázi lékařských záznamů, aby zjistil, zda účastníci měli některou ze 113 nemocí a symptomů během pěti let před diagnózou a po ní.

Lidé s roztroušenou sklerózou se v Česku nově dostanou rychleji k léčbě. Podívejte se, jak se jim žije (11/23):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.