Střelec zabil na univerzitě v Las Vegas tři lidi, policisté ho zastřelili

Střelba začala před polednem místního času (devět večer našeho) v rozlehlém kampusu Nevadské univerzity vzdáleném asi tři kilometry od světoznámého bulváru Strip lemovaného kasiny, uvedla agentura AP.

Svědci napočítali zhruba osm ran ve dvou sousedících budovách. Univerzita vydala varování, studenti a pedagogové se zabarikádovali v místnostech, nebo se dali na útěk. Škola registruje kolem 30 tisíc posluchačů.

Do areálu se sjelo velké množství policistů.  "Okamžitě zareagovali a zaútočili na podezřelého," uvedl podle Reuters mluvčí univerzitní policie Adam Garcia. Po 40 minutách strážci zákona oznámili, že střelec je mrtvý. Později upřesnili, že ho zastřelili venku před budovou, když ho uvnitř pronásledovali po několika patrech.

[chooze:article;value:528977]

​Řádění muže, kterého zatím úřady neidentifikovaly, má tři oběti. Dalšího postřeleného odvezli záchranáři do nemocnice v kritickém stavu. Motiv hrůzného činu není zatím znám. Podle zdrojů CNN je podezřelým 67letý bývalý profesor jiné univerzity a vyšetřovatelé zjišťují, jaké vazby mohl mít na školu, kde střílel.

Policisté ještě dlouho poté prohledávali areál a postupně pouštěli zabarikádované ven. Z preventivních důvodů musel být přerušen provoz na nedalekém mezinárodním letišti. Univerzita zrušila výuku i basketbalový zápas vysokoškolské ligy.

Obyvatelé Las Vegas mají ještě v živé paměti jednu z nejhorších masových vražd v americké historii. V roce 2017 střelec zahájil palbu z výškové budovy hotelu na návštěvníky hudebního festivalu na Las Vegas Strip. Zabil 60 lidí a stovky dalších zranil.

Americký prezident Joe Biden v rekci na tragédii vyjádřil pozůstalým soustrast a opět vyzval republikány v Kongresu k zákazu útočných pušek a velkokapacitních zásobníků.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.