Problémy se sněhem mají i naši sousedé. Slovákům dokonce hrozily povodně

Německý Mnichov v sobotu téměř pohřbilo mimořádné množství sněhu. Jeho nánosům se nevyhnula ani střecha Allianz Arény pro 75 tisíc lidí, kde hraje tamní fotbalový velkoklub Bayern Mnichov. Ten kvůli strachu o bezpečí fanoušků sobotní zápas zrušil. Sněhové závěje v neděli ze střechy odstraňovali horolezci i vrtulník.

Extrémním sněhovým podmínkám čelilo i mnichovské mezinárodní letiště, které zrušilo všechny sobotní lety. Od nedělního rána už ale v omezeném režimu funguje. "Přestože je letový provoz opět obnoven, stále platí některá omezení. Značně omezený byl letový řád kvůli zrušení řady letů ze strany leteckých společností," uvedlo mnichovské letiště.

Horší situace je na západní Ukrajině a také v Polsku, kde pod tíhou sněhu popadaly větve stromů na elektrické vedení. Výpadek proudu nechal na jihu země bez elektřiny několik tisíc lidí.

[chooze:article;value:531282]

​Naopak na severu panovalo slunné počasí, které využilo 2 500 motorkářů k vyjížďce v převleku Santa Klause pro charitativní účely. "Původně nás před 21 lety bylo jen devět. Vybíráme peníze na jídlo pro děti v nemocnicích a sirotčincích. Každý rok je nás víc a víc," řekl jeden z motorkářů.

Slovensko se kromě sněhu potýká i s mrznoucím deštěm. Meteorologové vyzvali obyvatele, aby necestovali, pokud nemusí. Některé silniční úseky jsou zavřené úplně a nejezdí ani Tatranské elektrické železnice.

Kvůli dešti ve spojení se sněhovou oblevou platí na jihovýchodě Slovenska dokonce výstraha před povodněmi. Postupně se ale na Slovensko vrátí mrazy. Na severu země přes týden očekávají v noci teploty i dvacet stupňů pod nulou.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.