Úřad oznamuje změny cen energií. Sledujte přímý přenos

V roce 2024 poroste regulovaná složka cen energií, oznámil ERÚ na čtvrteční tiskové konferenci. Významný podíl na tom bude mít znovuzavedení poplatku za obnovitelné zdroje. Dále růst silové elektřiny a cena systémových služeb poskytovatelů přenosové soustavy. Vliv na to má podle ERÚ i inflace, ale také pokles spotřeby. 

"Stále ještě čelíme důsledkům globální energetické krize. Důsledky se postupně uklidňují, je ale potřeba mít na paměti, že na ceny má velký vliv také dekarbonizační politika. Úrovně cen nejsou do budoucna nějakou výjimkou a zůstanou i v budoucnu vyšší, než byly před energetickou krizí," zdůraznil předseda rady ERÚ Stanislav Trávníček. 

[chooze:article;value:530424]

​Zdražení se pravděpodobně odrazí na konečných cenách pro odběratele, regulovaná složka totiž tvoří jejich část a o její výši každoročně rozhoduje právě ERÚ. "Platíme v ní za provoz, údržbu, posilování či inovace sítí, respektive za bezpečný a spolehlivý provoz soustav. U elektřiny se navíc vybírá příspěvek na elektřinu z podporovaných zdrojů energie," objasňuje úřad. 

Regulované ceny nejsou podle Trávníčka něco, co by si úřad mohli libovolně upravovat. Vše se odvíjí od výše zmíněných nákladů. 

Neregulovanou část ceny si pak určují samotní dodavatelé, od kterých zákazníci elektřinu a plyn odebírají. "Jedná se o klasickou tržní cenu, která je odvozená od ceny komodity na burze (tj. cen silové elektřiny a zemního plyn na velkoobchodních trzích) a řídí se obchodní strategií konkrétního dodavatele," doplňuje ERÚ. 

Politologové varují Fialovu vládu. Slibování levných energií ji podle nich přijde draho (1/11/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.