Putin se definitivně upsal Číně. Západu může jejich dohoda pořádně zavařit

[chooze:gallery;value:30855]

Šéf NATO Jens Stoltenberg upozornil na zasedání Rady ministrů zahraničí Severoatlantické aliance v Bruselu na sílící vazby mezi Moskvou a Pekingem. "Vidíme ekonomické spojenectví. Vidíme, jak se Rusko stává čím dál závislejším na Číně, pokud jde o financování, ale i o získávání komodit, dokonce i těch, které jsou klíčové pro jeho obranný průmysl," řekl podle portálu Mirror Stoltenberg.

Rusko podle něj oslabilo embargo, které na něj Západ uvalil v roce 2022 po invazi na Ukrajinu. "K jeho oslabení přispívá fakt, že už Rusko nemůže vyvážet energii a zemní plyn ve stejné míře, jako ho předtím dodávalo do Evropy, jejíž trh pro něj byl nejdůležitějším odběratelem," vysvětlil generální tajemník NATO.

[chooze:article;value:530772]

Sílící spolupráce Ruska a Číny by však mohla představovat i určité riziko. "Každým rokem Moskva zaprodává část své budoucnosti Pekingu a to je jenom jeden z příkladů, jak Rusko v důsledku války na Ukrajině ekonomicky zesláblo," dodal Stoltenberg a naznačil, že Čína tak získává stále větší moc. A to neodpovídá západním zájmům.

Důležité ale podle něj je, aby Západ pokračoval v podpoře Ukrajiny, Rusku by v žádném případě neměl ustoupit. "Musíme držet stejný kurz, jde také o naše bezpečnostní zájmy," upozornil podle webu Al Džazíra generální tajemník a informoval také o možném nasazení stíhaček F-16 v Kyjevě. "Doufám, že dodávka se uskuteční co nejdříve," dodal Stoltenberg.

Na Putinově tváři se objevil záhadný otok. Vzbudil spekulace o jeho zdraví (11/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.