Němci našli starobylý poklad nesmírné hodnoty. Část z něj pochází z Čech

Historický poklad, který minulý týden představilo ministerstvo vědy a kultury německé spolkové republiky Meklenbursko-Přední Pomořansko, našli dobrovolní archeologové na třech různých místech. Každý ze tří nálezů je podle úřadu velmi cenný. 

Meče z doby bronzové

Nejstarší část pokladu našli poblíž Mirowa. Jedná se o sedm mečů, respektive jejich úlomků, z doby bronzové, které se na povrch dostaly zřejmě při stavebních pracích. Archeologům se podařilo dohledat téměř všechny fragmenty, prastaré meče tak mohli téměř kompletně opět sestavit. 

[chooze:article;value:529249]

​Ministerstvo upřesňuje, že v Meklenbursku-Předním Pomořansku ještě nikdy dříve nebylo objeveno tolik mečů z doby bronzové najednou. Jejich stáří odborníci odhadují na zhruba tři tisíce let. 

Mince z 11. století

Další významný nález se uskutečnil na ostrově Rujána na pobřeží Baltského moře. V hliněných nádobách tam našli přibližně šest tisíc stříbrných mincí z 11. století. "Jejich původ je velmi různorodý. Pocházejí mimo jiné ze západního Německa, ale také z oblasti Míšeňska. Přibližně 10 % mincí pochází z Anglie, Dánska, Maďarska a Čech," prozradilo ministerstvo. 

Tato zjištění naznačuje, že už tehdy mezi těmito regiony panovaly obchodní vztahy. "Nález je dosud největším poválečným slovanským mincovním pokladem," zdůrazňuje ministerstvo. 

[chooze:article;value:528444]

Relikviáře a šperky

Třetí část pokladu, pocházející rovněž z 11. století, tvoří nález z Meklenburské jezerní plošiny. Jeho součástí je zhruba 1 700 historických mincí, šperky a dva relikviáře ve tvaru kaptorgy (ozdobné schránky) a krucifixu. Jedná se o neobvyklý a velmi zajímavý objev –⁠ právě tyto relikviáře jsou totiž důkazem křesťanské víry v oblasti, kterou ale v té době z velké části obývali vyznavači jiných náboženství. 

"V současné době se ochraně archeologických památek věnuje přibližně 250 dobrovolníků. Jsou nepostradatelní pro uchování našeho kulturního dědictví v Meklenbursku-Předním Pomořansku. Dobrovolným archeologům také vděčíme za tři vynikající nálezy," vyjádřila se k pokladu ministryně Bettina Martinová. 

Není to poprvé, kdy v této oblasti archeologové našli cennosti z dávných dob. V roce 2018 na ostrově Rujána objevili 500 mincí z doby krále Haralda I. – jejich stáří tak přesahuje tisíc let (mimořádný nález si můžete připomenout v tomto článku). 

Na poli na Opavsku muž našel zlatou čelenku, jejíž hodnota je téměř šest milionů korun (1/11/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.