Lipavský odmítl poslouchat Lavrova. Radši poslal odborníka na dezinformace

Lipavský se ve čtvrtek zúčastnil jednání ministrů zahraničí OBSE v severomakedonské Skopje. Na projev ruského ministra zahraničí Lavrova místo sebe poslal referenta.

"V diplomacii jde o velmi silné gesto. Není běžné, aby místo ministra šel do sálu referent," uvedl pro portál Novinky nejmenovaný unijní diplomat.

[chooze:article;value:530861]

​"Projev ruského ministra zahraničí jsem si ve Skopje neposlechl. Považoval jsem za přínosnější, aby byl v tu chvíli v sále náš kolega, který má na starosti monitoring dezinformací," uvedl pak Lipavský na síti X.

"Nemyslím si, že je to úplně nestandardní krok. V diplomacii se tyto kroky nebo gesta používají. Stává se, že když se hlasuje nebo jedná o nějaké otázce na různých mezinárodních fórech, že třeba nějaká skupina států opustí toto jednání, aby dala najevo svůj nesouhlas s tím, že se o té otázce jedná. Nebo mohou dát najevo nespokojenost s tím, že tam vystupuje někdo, koho tam nevidí rádi," shrnul odborník na mezinárodní vztahy z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a Institutu politologických studií Jan Karlas.

"Dává se tím najevo, že Česká republika, nebo minimálně ministerstvo zahraničí či sám ministr, nevidí Rusko jako partnera k jednání, že ho nechápe jako standardně se chovající zemi. Je to silné a jasné vyjádření nesouhlasu s chováním Ruska kvůli válce na Ukrajině," dodal Karlas.

Ministr Lavrov měl vůbec problém se do Skopje dostat. Bulharsko podle ruské agentury TASS odmítlo povolit přelet letadla s ministrem nad svým územím, pilot tak musel letěl přes Řecko.

Video se Sergejem Lavrovem vyvolalo neočekáváné reakce. Používá západní technologii a nosí tričko LGBT+ umělce. Podívejte se na reportáž TV Nova z minulého týdne:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.